Közélet

2017.01.08. 07:42

Kód, profil, elérhetőség: egy könyv, melyben minden benne van

Sem papír alapú, sem internetes felvételi tájékoztató; ezek nélkül pedig nagyon nehéz a tájékozódás – ezzel keresték meg lapunkat nyolcadikos diákok és szüleik.

K. G.

Papír alapú már tavaly sem volt

Az általános iskolák végzőseinek ezekben a hetekben kell eldönteniük, milyen középiskolába, mely szakra szeretnének jelentkezni. A korábbi években ehhez nyújtott segítséget a felvételi tájékoztató füzet, mely mindenki számára könnyen hozzáférhető volt és a választék mellett az iskolák és szakok pontos adatait, kódjait tartalmazta. Mint mondták, a papír alapú tájékoztatót már tavaly is hiába keresték, helyette azonban az interneten egy helyen elérhetőek voltak a szükséges információk. Az idén viszont ilyen lehetőség sem maradt, nem találtak megfelelő hivatalos oldalt, amely összegyűjtötte volna a középiskolai továbbtanulási lehetőségeket.Egy könyvben szerepel az összes középiskola elérhetősége


Megkérdeztük Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) dél-dunántúli régiós ügyvivőjét, aki maga is tanít. Elmondta: papírlapú felvételi tájékoztatóval már ő sem találkozott tavaly, a pályaorientációért felelős kollégájától azonban azt a tájékoztatást kapta, hogy egyetlen vastag, fehér borítójú könyv váltotta ki a korábbi kiadványokat, amely meg is érkezett a legtöbb iskolához. Ebben szerepel az összes középiskola elérhetősége, kódja, profilja. Az osztályfőnökök, a szülők és a pályaválasztással foglalkozó tanárok ebből meríthetnek ismereteket. A szülők aktívak az interneten is, felkeresik az iskolák honlapjait, hogy segítséget találjanak a döntéshez.

Mindenütt beléptek a kamarák is a tájékoztatásba. A Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) szakképzési vezetője, Mayer Judit elmondta lapunknak: a kamara már harmadik éve készít pályaorientációs kiadványokat, ezt most is megtették. 2600 példányt nyomtattak, ebből jut valamennyi nyolcadikos diáknak, szülőnek. Feltüntetik a megye összes szakközépiskoláját és szakgimnáziumát. Így Somogyon belül valóban könnyebb a tájékozódás, de az már nem olyan egyszerű, ha megyén kívül keres valaki középiskolát.

Keressék fel az Oktatási Hivatal honlapját!

Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Köznevelésért Felelős Államtitkárságán azt felelték: a szülőknek az Oktatási Hivatal (OH) honlapját érdemes felkeresniük, de nyomtatott formában is elküldték az iskoláknak a kiadványukat. Már november 15-én megjelentették a tanulmányi területek elektronikus kereső rendszerét. Ezt követte november 30-án a teljes felvételi eljárásról szóló tájékoztató kiadványuk. December 2-a óta olvashatók elektronikusan az OH honlapján a középfokú iskolai felvételi tudnivalói a 2017/2018. tanévre, s ez nyomtatott formában is megjelent. Ahogyan azt a korábbi években, úgy most is az Oktatási Hivatal eljuttatja a nyomtatott változatot az általános iskolákba, tették hozzá. Ezt a kiadványt – szintén a korábbi évekkel azonos módon – az iskolák számára szükséges egyéb felvételi dokumentumokkal együtt január első hetében csomagszállító útján küldték ki az általános iskolákba. A kiszállítás január 4-én, szerdán az ország egész területén befejeződött.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!