Közélet

2017.01.23. 05:13

Mindössze három pakli cigi árával kerül többe éves szinten a kenyér

Kezelniük kell a sütőipari vállalkozásoknak a kötelező béremelésekből adódó költségeket a Magyar Pékszövetség szerint. A pékek azt mondják: a drágulás éves szinten mindössze két-három ezer forintos pluszkiadást jelent a családoknak.

Góz Lilla

A Slendy Pékségben csaknem ötvenen dolgoznak és továbbá 20 szakmunkás gyakornokot foglalkoztatnak. Naponta öt mázsa kenyeret sütnek és mintegy négyezer pékárut. Január első hetében tíz százalékkal emelnek az árakon. Ojtó Lajos a pékség vezetője elmondta: a szakágazatban hat éve nem volt semmilyen béremelés, a péküzemek azon a szinten vannak, hogy a nullához közelít a nyereségük, már akinek van egyáltalán nyeresége.Septe József,  a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: ezeket az emeléseket a sütőiparnak a fennmaradás érdekében be kell vezetnie.

Az emelés mértéke éves szinten három doboz cigaretta árát jelenti.

Hozzátette: több száz pékség működése kerülhetne komoly veszélybe, ha a minimális, átlagosan 10-30 százalékos emelést nem hajtanák végre. Több pékség már január első heteiben 2-3 forinttal többet kell fizetni a pékárukért.

Február egytől azok a nagyobb sütőipari cégek is bevezetik az emelést, akik eddig nem tették meg. Septe József hozzátette: a környező uniós országokat tekintve Magyarországon a legolcsóbb a kenyér, az alapanyagok pedig ugyanannyiba kerülnek mindenhol. Országosan egyébként

1100 pékség működik és 23 ezer embert foglalkoztatnak.

.

A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken a piacon terjeszkedő nagy áruházláncok sütödéi és a külföldi pékségek miatt. Átlagosan hazánkban egy ember 40 kilogramm kenyeret és mintegy 15 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!