Közélet

2017.01.09. 11:41

Somogy peremén: egyszerre látják mostohának és vonzónak az életet

Elvesztette munkáját az egyik olvasónk, aki egy baranyai, megyeszéli faluból egy szomszédos, de már dél-somogyi faluba költözött nemrég: nem talált ugyanis megfelelő buszjáratot az addigi – baranyai – munkahelyére.

Kovács Gábor

Szerencsére nem sokkal később Kaposváron talált munkát, azonban ez napi fél órával több buszozással jár. A megyehatár ma már egyre kevésbé nehezíti a Somogy peremén élők életét. Néhol más megyébe járnak át vásárolni vagy orvoshoz a somogyiak, másutt a szomszédos megyék lakói kötődnek Somogyhoz több szálon.

Átjárnak Zalába

 – Zalába járunk bevásárolni, sőt orvoshoz is, többnyire Nagykanizsára utazunk – mondta Kuti Lászlóné varászlói polgármester. – A munkahely miatt kevesebben járnak át, mert Zalában is kevés a munkalehetőség. Az ottani álláshirdetéseket átnézve azt látom, hogy ott sincs több munka, főleg a kistelepüléseken élőknek, akik messze vannak mindentől.   
– Átjárunk Zalába, de csak a közelsége számít, mert szeretjük Somogyot – ezt már Szabó János, Porrogszentpál polgármestere mondta. – A településünktől Kaposvár 80 kilométerre, Nagykanizsa csak 20 kilométerre található. Nem befolyásolja az életünket a megyehatár. Sokan dolgozni mennek Zalába, és régóta küzdünk azért, hogy a nagykanizsai kórházhoz tartozzunk, de eddig nem túl sok eredménnyel.  


Kaposvár vonzó

A tolnai szélről nézve azonban még mindig vonzóbb Kaposvár. Hiába van közelebb Dombóvár, és jó a közlekedés, mégis Somogyot választják.
– Nálunk nem érvényesül a megyehatár hatása, sőt a szomszédos Attalának is az volt az ambíciója, hogy Somogyhoz csatlakozzon, de nem sikerült a népszavazás – mondta erről Szüts András, csomai polgármester. – Nálunk a két város közelsége miatt alacsony a munkanélküliség, bár jellemző, hogy a kis falvakban a lakosság többsége nyugdíjas.   
– Mi érezzük a hátrányát a határszéli létnek. Vegyünk egy példát: ha valaki építkezik, sokkal drágább egy fuvar Kaposvárról, amivel az alapanyagot hozza. Hogyan fognak így letelepedni nálunk? – kérdezte Sámoly Ferenc, Somogyszil polgármestere. – Kaposvár 30 kilométerre fekszik tőlünk, Dombóvár néhány kilométerrel közelebb van, mégis Kaposvár-pártiak vagyunk. Az itteniek inkább a somogyi megyeszékhelyre járnak dolgozni, vagy iskolába a gyerekek. Már ha kell a távoli munkaerő, mert az útiköltséget nem szeretik megfizetni a munkáltatók.     

A déli falvak magukra maradtak

Mostoha az élet a déli végeken – így foglalható össze a Baranya határához eső Potony polgármesterének, Reiz Tamásnak a véleménye.
– Szerencsétlen helyzetben vagyunk mi itt a megye legalsó csücskében. Úgy érezzük, mintha Baranyán és Somogyon is kívül esnénk – panaszolta a polgármester. – A Dráva-menti térség összenőtt az Ormánsággal, és nyomorúságában magára maradt. Szinte csak fél vonzáskörzetnek számít, mert a horvát határ és a Dráva szegélyezi, talán ez az oka, hogy negyven éve nem volt fejlesztés a térségben. Leginkább munkahelyteremtő beruházás hiányzik. Nyilvánvaló, hogy egy kétszáz fős településen ne egy gyár létesüljön, de egy Barcs méretű településnek fel kellene szívnia a munkavállalókat. A közlekedési gondok is sújtanak bennünket. Leginkább csak autóval lehet munkába menni, mert van átjárás Baranyába, de a tömegközlekedés gyenge. Sok évtizede halljuk, hogy majd a mezőgazdaság megoldja a vidék problémáját, de egykor az agrárium eltartott százezreket, ma eltart néhány ezer gazdát.    

Somogyhoz csatlakoztak

Átsorolta magát a megye szélén Balatonvilágos még három évvel ezelőtt Veszprém megyéből Somogyba. A fő szempont az volt, hogy már korábban összeépültek Siófokkal, a közlekedés rendje azonban ezt nem követte. Balatonalmádiba csak átszállással juthattak el, Füredre is csak nehézkesen. 
– Merem állítani, hogy bevált az átállás, bár a közigazgatásban összehasonlítási alapunk nincs, hiszen a járási hivatalok csak később alakultak – mondta Fekete Barnabás polgármester. – Nem volt szerencsés az addigi helyzet, hiszen a lakosságnak somogyi volt a kötődése gyermekkorunktól kezdve, mert a legtöbben Siófokra jártak iskolába. Veszprémmel más volt a viszonyunk. Maradtunk a megye peremén, de egy Balaton-parti település ne panaszkodjon: bár nincs sok támogatásunk, de van annyi bevételünk, hogy intézményeket tartsunk fenn, és olyan szolgáltatásokat, amelyekkel vendégeket vonzunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!