Közélet

2017.01.25. 07:14

Sötét, büdös füst gomolyog: hiába tilos, mégis égetik a gumit

Bár tilos autógumit és műanyaghulladékot égetni otthon, egyesek mégis megteszik. Egy korábbi kaposvári közmeghallgatáson is jelezték problémát, a hatóságok kemény bírságot szabnak ki a szabálysértőkkel szemben.

Harsányi Miklós

– A környéken is akad egy-két család, amelyik pet palackot, rongyot és különféle fahulladékot tüzel el – mondta Meiszterics László, a kaposvári Kecel-hegyi lovas egyesület vezetője. – Nem arról van szó, hogy bárki is sajnálja tőlük a meleget, hanem veszélyes dolgot művelnek. Büdös, sötét füst jelzi, ha tiltott anyagot égetnek.

Több mint15 éve tilos!

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok, hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium. Fűts okosan címmel kampányt indítottak, melyben hangsúlyozták: a nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben égetése több mint 15 éve tilos. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve – többek közt – az úgynevezett kezelt fa, tehát festett, lakkozott (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes "fényes" papírhulladék, pet palack, műanyanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

Nem csak büdös, egészségtelen is

– Egész Magyarországon, így Kaposváron is tilos a gumi- és műanyaghulladék égetése – közölte kérdésünkre Mágó Armand, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. – Városszerte több helyen is probléma, hogy a rendkívül környezetszennyező, egészségtelen és büdös gumit eltüzelik. Ez a tevékenység nemcsak zavaró lehet a lakókörnyezetnek, hanem rendkívül egészségkárosító hatása is van.
Ha valaki gumiégetést tapasztal, bejelentést tehet a közterület-felügyelet ügyeleti telefonszámán. Ügyeleti időszakon kívül üzenet hagyható, ezeket a panaszokat is minden esetben kivizsgálják. A felügyelet jogos panasz esetén intézkedhet – ilyenre korábban már többször került sor –, akár súlyos bírságot is kiszabhat a szabálytalanul tüzelő lakókra vagy ellenük közigazgatási eljárást kezdeményezhet a Környezetvédelmi Felügyelőségen. A helyszíni bírság szabadtéri égetés esetén maximum 50 ezer forint lehet.

Razziát rendelt el a polgármester

– A város számára a legfontosabb, hogy az itt élők egészségesek legyenek, ezért megengedhetetlennek tartjuk azt, hogy szomszédjaikat, az arra sétálókat vagy a kaposvári gyermekeket bárki is kitegye olyan veszélyes, szennyező és fokozottan egészségkárosító füstnek, mint amilyen a gumi és műanyag füstje – folytatta Mágó Armand. – Ezért rendelte el Szita Károly polgármester a razziát.
Bázelné Mihályka Szabina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égéskor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak.Háromszázezres büntetés

– A lakosság körében nyílttéri vagy fűtőberendezésben végzett hulladékégetés esetében a település jegyzőjének van intézkedési és szankcionálási hatásköre – tájékoztatott Szabó István, a megyei kormányhivatal szóvivője. – A gazdálkodókkal szemben hasonló esetben az illetékes környezetvédelmi hatóság jár el. A jogszabályi előírások megszegése mind magánszemély, mind gazdálkodó esetén bírsággal sújtható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!