Közélet

2017.01.12. 19:13

Szakma vagy érettségi? Mondd, te mit választanál!

A gyermek jövőjét döntően befolyásolhatja a pályaválasztás: épp ezért célszerű előtte gondosan feltérképezni a környék munkaerőpiaci lehetőségeit.

Harsányi M.

Számos oktatási szakember és cégvezető arra hívta fel a figyelmet: mivel felelősségteljes ügyről van szó, lényeges, hogy a fiatalok érdeklődési körének megfelelő intézményben folytassák tanulmányaikat.
– A gépipar és a turizmus mellett az élelmiszeripar városunkban, megyénkben a jövőben is kiemelt ágazat lesz – mondta Balázs Tibor, a kaposvári élelmiszeripari szakközépiskola igazgatója. – Számos fejlesztés, beruházás várható a következő években és a cégeknek újabb és újabb szakmunkásokra, technikusokra, diplomás szakemberekre lesz szükségük. Amúgy már most panaszkodnak a húsipari, illetve tejipari cégek valamint a pékségek vezetői, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány Somogyban. Képzésünket ezért szélesítjük: azt akarjuk, hogy a nálunk végzett fiatalok könnyen elhelyezkedjenek.



Budai Ferenc, az Iposz somogyi elnöke amondó: a pályaválasztáskor az összes tényt mérlegeljék a családok, s ennek birtokában jelentkezzen a középiskolába a gyermek. Agócs Attila, a kaposvári építőipari szakközépiskola igazgatója aláhúzta: azzal is célszerű tisztában lenni, hogy a napi oktatáson kívül milyen egyéb más segítséget nyújt az adott tanintézmény. Náluk fafaragó szakkör működik, nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, akárcsak a gyengébben teljesítményt nyújtó fiatalok felzárkóztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!