Közélet

2017.01.28. 12:43

Több ezren keltek át a Balaton jegén Badacsony és Fonyód között

Több ezren vágtak neki az első hivatalos Balatonátcsúszásnak szombaton délelőtt. A Badacsonyból Fonyódra, illetve a somogyi városból az északi part felé igyekvő átcsúszók, bakancsban, korcsolyában, sőt, néhányan kerékpárral vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak.

Sonline/MTI

Több ezres spontán élőlánc a Balaton jegén

A Balaton-átcsúszás Európa legnagyobb extrém jégtúrája volt az ötletgazda, Kardos Gábor szerint, aki úgy saccol, hogy szombaton délelőtt mintegy 7-8 ezer ember kelt át a Balatonon Badacsony és Fonyód között. Az 5,2 kilométer hosszú távon létrejött a spontán élőlánc.

Ez volt a Balaton eddigi legnagyobb téli tömegmegmozdulása, a vendéglátósok is azt mondják, hogy egy nagyon erős nyári napnál is többen voltak Badacsonyban és ezek a hírek érkeztek Fonyódról is – mondta Kardos Gábor, az átcsúszás kitalálója, akit szombaton 16 óra körül a túra utolsó métereinél értünk utol, amikor a távot visszafelé megtéve, azaz Fonyódról a badacsonyi part felé tartott. A tízedik kilométer megtétele után Kardos Gábor úgy értékelte, hogy fizikailag komoly kihívás volt a két part közötti jégátkelés teljesítése, mint mondta: nem véletlenül jelezték a túrázóknak, hogy csak egy irányba tartsanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Volt minek örülni, Fotó: MTI/Mohai Balázs
[/caption]

Ugyan a hivatalos indulási helyszínként Badacsonyt jelölték meg a szervezők, ettől függetlenül a szemközti oldalon is több százan gyűltek össze és indultak útnak a jeges messzeségbe. A résztvevők közül többen élőben jelentkeztek be a közösségi oldalon, és akit láttunk, arról számolt be, hogy különleges élményben van része. A megaexpedíció résztvevőinek biztonságára a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata figyelt, vezetőjük Bagyó Sándor Badacsonyban eligazítást is tartott az indulás előtt.

Néhány szokványos jégbaleset leszámítva az extrém túra végül is komoly baj nélkül lezajlott és ahogy Kardos Gábor fogalmazott, talán túlságosan is sikeresnek bizonyult.  – Arra számítottunk, hogy több százan leszünk, több ezres tömeggel nem számoltunk. Az extrém túrázás vonzza az embereket, és maga ez a csodálatos élmény, hogy a Balaton közepén körülnézhessünk, úgy mintha egy sarkvidéki túrán lennénk, az maga a csoda – magyarázta Kardos, aki továbbra is arra figyelmeztet, hogy egy ilyen komoly expedíció nem fogható fel bulinak, így arra int mindenkit, hogy csakis biztosítással szabad nekivágni a jeges Balatonnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A szervezők szerint 7-8 ezer ember jött össze a jégen, fotó: MTI/Mohai Balázs
[/caption]

A vártnál jóval nagyobbra sikerült rendezvénynek üzenet értéke is van. Kardos Gábor Balaton-átcsúszás kapcsán azt emelte ki, hogy a siker láttán le kellene vonni a konzekvenciát és el kell kezdeni sokkal komolyabban fogalakozni a téli Balatonnal.

 

 

15:54 – Csúszó folyosón keltek át az emberek
Úgynevezett csúszó folyosót alkottak a biztonságos jég mentén az átkelők, a köd sajnos belerondított a legjobb felvételekbe... :(

Tóth Imre (@kaptalantoti.kemenceshaz) által közzétett videó,


15:20 - Nincs új a nap alatt
A Mai Manó Ház Facebook-oldalán találtuk, a befagyott Balaton 1971-ben. 

Néhány napja pedig Siófokról kelt át négy fiatal Alsóőrsre, itt írtunk róluk.


14:22 – A hatóságok nagyon komolyan vették a veszélyes átkelést (Bagyó Sándor, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének videója az eligazításról)


14:05 – Öt sérültről tudni
Mindegyikük fejsérült, annyi tudható, hogy állapotuk nem súlyos, a vízimentők gyorsan a segítségükre siettek. Ebben nagy segítségükre volt egy érdekes jármű, egy lánctalpas robogó, amit a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosított a balatoni mentésekhez.


14:00 – A partok felé terelik az embereket
A vízimentők elkezdték a két part felé terelni az embertömeget. A beszámolók szerint meglehetősen kulturáltan közlekedett mindenki a jégen. A Fonyódról indulók dolgát nehezítette, hogy a Badacsony egy sűrűbb ködfátyol mögé bújt.


13:55 – Több ezer fő is lehet a jégen átcsúszó tömeg
Az előzetes becsléseket jóval meghaladja a résztvevők száma, a helyszíni tudósítások szerint több ezer fősre tehető a két part között csúzkálók száma, egy helyen az ötezer fős létszám is elhangzott.  


13:50 - Nem úszták meg sérülés nélkül
Az
Éjjel-Nappal Balaton portál online közvetítésének egyik videójában elhangozott, hogy a vízimentőknek több könnyű sérültet el kellett látniuk az átcsúszáson. Általában azért, mert arccal estek a jégre a sérültek.

 

13:40 - Másfél óra volt az egész

Az Insta fotója szerint másfél óra alatt simán át lehetett érni Fonyódról Badacsonyba. Gratulálunk!

Sándor Szilágyi (@__szs__) által közzétett fénykép,

 

13:20 - Meg is van az első drone videó az átcsúszásról13:06 - Kutyák, szánkók

Vannak akik, kutyáikkal vágtak neki a nem is annyira veszélytelen vállalkozásnak (keretes írásunk), s Óh Zsolt fotói szerint vannak, akik szánkóval csúsznak át éppen ebben a percekben. A fonyódi fotós képeit érdemes végigböngészni a Facebook-on a rendezvényről!


Fonyód Város Önkormányzatának napokban kelt közleménye az esemény veszélyességéről

Fonyód Város Önkormányzata a 2017. január 28-án szombatra meghirdetett „Balaton Átcsúszás” megnevezésű programmal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztat minden érdeklődőt:

- A rendezvény magánszervezésben történik

- A jégen tartózkodás biztonságos szabályainak betartására fokozottan felhívjuk a figyelmet, kizárólag saját felelősségre történik!

- Álláspontunk szerint az esemény rendkívül baleset,- és életveszélyes.


12:56 - Ilyen volt a start Fonyódon (Facebook, Fonyód Média)12.40 – Az elsők már átértek

Az első Balaton-átcsúszók már Fonyódon vannak, mint ismert a rajt tizenegy órakor volt Badacsonyból. Az Éjjel Nappal Balaton oldal közvetítése szerint jók a látási viszonyok, pedig a szervezők attól tartottak, hogy a köd majd megnehezíti a dolgukat.

Fotók az Instagramról

Sara Bihari (@sarabihi) által közzétett fénykép,

Sara Bihari (@sarabihi) által közzétett fénykép,10:20  – Megtartják

Megtartják a Balatonátcsúszást Badacsony és Fonyód között - közölte Kardos Gábor ötletgazda a távirati iroda munkatársával szombaton reggel. A bizonytalan időjárás miatt csak szombat reggelre dőlhetett el, hogy megrendezik-e az eseményt, a résztvevőket 11 órára várták a badacsonyi kikötő melletti strandra.

Hogyan, és miért?


A Balatonátcsúszáson a Badacsony és Fonyód közötti 5,2 kilométeres távot vízimentők biztosításával tehetik meg a jelentkezők a tó jegén, az északi partról indulva. Bakancs és korcsolya (vagy jégszörf, kite, jégvitorlás), kötél és tájoló, továbbá feltöltött telefon vízmentes tokban - ezeket kérték a szervezők alapfelszerelésként Facebook-oldalukon. Ajánlott még a síbot, jégszög, mentőmellény és neoprén aláöltözet is.
   
Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője azt azt nyilatkozta: "a Balatonátcsúszást mint programot alapvetően nem ajánljuk, mert kockázatosnak tartjuk, de nem tiltjuk megfelelő körülmények esetén".  Az érvényes jogszabályok értelmében megfelelő jégvastagság és megfelelő látási viszonyok mellett nem tiltható meg az esemény, de mindenki saját felelősségére vehet részt rajta. 
   

- A rendezvény magánszervezésben történik

- A jégen tartózkodás biztonságos szabályainak betartására fokozottan felhívjuk a figyelmet, kizárólag saját felelősségre történik!

- Álláspontunk szerint az esemény rendkívül baleset,- és életveszélyes.

Százak indultak át a Balaton jegén Badacsony és Fonyód között Volt minek örülni, Fotó: MTI/Mohai Balázs A szervezők szerint 7-8 ezer ember jött össze a jégen, fotó: MTI/Mohai Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!