Közélet

2017.01.30. 11:45

Túrával emlékeztek a doni hősökre

A hétvégén vágtak neki a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület által szervezett évnyitó gyalogtúrának.

Kiss Kálmán

Az emléktúra ötlete január elején fogalmazódott meg, amikor az Ipartestületnél, a doni áttörés évfordulóján tartottak előadást a magyar királyi 2. honvéd hadseregről. Marcaliból is számos katona vonult be és küzdött a keleti fronton. Közülük sokan alusszák örök álmukat az orosz földben, többnyire jeltelen sírokban. A marcali túrázók egyúttal a településről elhurcolt zsidó mártírokra is emlékeztek, akik között iparosokat és kereskedőket is szép számmal találhatunk. Mintegy kétszázan sohasem tértek haza a náci haláltáborokból. Gyertyát gyújtottak a zsidó munkaszolgálatosok emlékére is, hiszen sokuk a keleti fronton, embertelen körülmények között vesztette életét. Az emlékművön összesen 441 név olvasható, melyen nemcsak a katonák és az izraelita személyek, hanem a polgári áldozatokat is szerepelnek.


A túra résztvevői néhány kilométert meneteltek a hóban és a fagyban, zászlóval a kézben: olyan utakon és tájakon jártak, amerre magától senki sem indul el. Marcalit olyan irányból nézhették meg, ahonnan nem nagyon szokta látni az átlagember.
A szervezők elhatározták, hogy hagyományt teremtve, minden év januárjában megtartják majd a doni hősök és áldozatok  emléktúráját. Ennek a nemes célnak az érdekében az is tervezik, hogy keresni fogják a kapcsolatot a honvédség hagyományőrzőivel is, hiszen a katonai részvétel még méltóbb és látványosabb keretet adna a következő marcali emléktúrának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!