Közélet

2017.02.16. 17:36

3000 milliárd forintból a balatoni gyorsforgalmira is jut majd

A közúthálózat fejlesztésére, összesen 3000 milliárd forintot fordít a következő években a kormány. A megyeszékhely és az M7 autópálya között kiépülő R67 gyorsút közbeszerzése folyamatban van, az építkezés tavasszal megkezdődhet.

Gy. Zs. - H. M.

– A Kaposvár megközelítése, Kaposfüred és Látrány elkerülő utak közötti szakasz fejlesztésének kiviteli közbeszerzési eljárása még folyamatban van. Három ajánlat érkezett be, eredményhirdetés február végén, március elején várható – válaszolta lapunknak Loppert Dániel kommunikációs igazgató. – Sikeres eljárást és a szerződéskötést követően a területelőkészítési munkálatokkal 2017 májusában indulhat meg a kivitelezés.

A fejlesztés keretében 33,2 km hosszan, 2x2 forgalmi sávos, 110 km/h tervezési sebességű gyorsút épül meg. Az út építése során 3 különszintű csomópont, 3 kétsávos turbó körforgalom, valamint összesen 18 db műtárgy (aluljáró, felüljáró és vadátjáró) létesül. A kivitelezés befejezése várhatóan 2019. szeptember vége.
– Az infrastruktúra fejlesztésével a gazdaság párhuzamosan fejlődik, a beruházások egyértelmű, látványos hatást gyakorolhatnak a térségre – emelte ki Egyed Linda, a kaposvári Fino Food Kft. ügyvezető igazgatója. – Szerintem ha egy város megközelíthetősége kedvezőbbé válik, azt értékelik a befektetők is. S a már működő vállalkozásoknak is könnyebb lesz az életük: tervezhetőbbé válik a termelés, a napi kiszállítás.
A tejiparban is szigorúak a követelmények: Budapesten és környékén 8-8.30 között fogadják a kamiont, már a néhány perces csúszásnak is komoly anyagi következményei lehetnek. Egy teherautón 33 raklapnyi áru van, melynek értéke közel ötmillió forint. A cégvezető szerint rengeteg kaposvári és környékbeli vállalkozásokhoz hasonlóan remélik, hogy minél hamarabb elkészül a Kaposvár és az M7-es autópálya közötti szakasz,
 A 2010 előtt felhalmozott tetemes karbantartási lemaradás hosszú évekre szóló feladatot adott a közlekedéspolitikai kormányzatnak, közölte a szaktárca. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megalakulása óta minden elérhető erőforrást mozgósít a hazai közutak szolgáltatási színvonalának emelése érdekében. A tárca 2010. óta hazai és uniós forrásból összesen mintegy 4000 kilométernyi útszakasz felújítását támogatta a Magyar Közút beruházásaiban. A közel nettó 210 milliárd forint összértékű fejlesztésnek köszönhetően az ország minden részében újultak meg szakaszok a főutaktól a 4-5 számjegyű utakig.
Hatvankilenc milliárd forintos hazai forrásból országszerte 562 kilométer fő-, illetve mellékúti szakasz állapota javult: a kormány 2016-ban indított el a Komplex útfelújítási programot. Az NFM kitért rá: a 173 projektelemből a kivitelezők a tavalyi év végéig 171 helyszínen végezték el és zárták le műszaki átadással a munkálatokat. Somogyban több mint 38 kilométernyi útszakasz újult meg közel négymilliárd forintból.
A térség közlekedési helyzetét tovább javítja, hogy a dél-balatoni vasútvonal jelenleg zajló felújításának részeként korszerűsítik a Kaposvár-Fonyód vasútvonalat is.

A mellékutakról sem feledkeznek meg

A Magyar Közút egy tavaly tavaszi kormánydöntés nyomán feltételes közbeszerzési eljárásokat írhatott ki a közúthálózaton 2017-ben elvégzendő felújítási munkákra. A beruházások megvalósításához biztosítható forrás a közbeszerzések eredményének függvényében legfeljebb 100 milliárd forint. A tervezett fejlesztések 600 kilométernyi mellékút, 200 kilométernyi főút és 50 kilométernyi gyorsforgalmi út rendbetételét szolgálhatják.

– Az előzetes projektlista alapján Somogyban mintegy 40 kilométernyi útszakasz felújítása történhet meg 4,6 milliárd forintból – tudtuk meg a szaktárcától.

– Az előzetes projektlista alapján Somogyban mintegy 40 kilométernyi útszakasz felújítása történhet meg 4,6 milliárd forintból – tudtuk meg a szaktárcától. Egyszer ezek az autók gyorsforgalmin fognak közlekedni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!