Közélet

2017.02.02. 17:42

Bevallották a kötelezőt Somogy országgyűlési képviselői is

Móring József Attila, Gelencsér Attila és Mátrai Márta vagyoni helyzete javult jelentősnek mondható mértékben egy esztendő alatt. Autóval még nem minden képviselőnk rendelkezik...

Szűcs Tibor

Vélhetően Ander Balázs a legszerényebb vagyonú politikusok táborát erősíti, legalábbis az országgyűlési képviselők január 31-éig kötelezően leadott bevallása alapján. A Jobbik dél-somogyi, listáról a Parlamentbe kerülő politikusának ingatlanvagyona semmit sem gyarapodott, továbbra is egy barcsi lakás, és egy alig ezer négyzetméteres telek felét tulajdonolja. Egyedül lakástakarékjának megtakarítása emelkedett a duplájára, 240 ezer forintról 480 ezerre. Tavalyhoz képest banki tartozása is csak kis mértékben apadt, 3 millió 359 ezerről 3 millió 152 ezer forintra. Autója nincs.

>>>Korábban írtuk a témában

 

Ugyancsak nem rendelkezik személyautóval a leadott bevallása alapján Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), akinek vagyoni átrendeződésében nagy különbséget csak a valutában fedezhettünk fel az egy esztendővel korábbi iratokhoz képest. A körülbelül 14 és félmillió forint összeget kitevő megtakarítása ugyanúgy megvan, ahogy tavaly, csak a konstrukciók változtak. Jelentős változás ugyanakkor, hogy bakszámláján a korábbi kétmillió forint helyett körülbelül egymilló található. (Korábban ezt a rubrikát a pénzintézeti követelés megnevezés miatt – tévesen – tartozásként tüntettük fel, a hibáért elnézést kérünk!) Kaposvár és környékének országgyűlési képviselője korábbi, majdnem kétmillió forint összegű dollár-megtakarításából tizenkét hónap alatt 7,7 millió forintot kitevő Euró-többlet lett. Családi kölcsöne viszont szinte semmit sem csökkent, továbbra is 12,5 millió forintnyi magánkölcsönt láthattunk a parlament honlapjára feltöltött bevalláson, akár egy évvel korábban.

Harangozó Gábor, az MSZP megyei elnöke birtokolja a legtöbb ingatlanvagyont bevallása alapján a Somogyot képviselők közül. Két budapesti lakásban, egy 3,8 és egy 1,5 hektáros termőföldön, Szekszárdon, Csipkereken, Bátaszéken is vannak tulajdonosi jogai, jórészt öröklések révén. Legnagyobb változás nála, hogy mintegy négymillió forinttal nőtt bank- és hitelintézet felé a tartozása, összességében így ez már eléri a 20 millió forintot. Egy 2007-es Volvója van.

Mátrai Márta (Fidesz-KDNP) továbbra is egy 230 négyzetméteres kaposvári ház haszonélvezője és egy a balatonfenyvesi nyaraló tulajdonának a fele van a birtokában. Megtakarításai mindenképpen nőttek egy év alatt, három millió forintot érő ingatlanbefektetési jegyével együtt mintegy 4,5 millió forinttal. Az Országgyűlés somogyi háznagyának még mindig meg van 2005-ös Nissan Almerája.

Móring József Attila (Fidesz-KDNP) letudta bankkal szemben lévő 4,2 millió forintra rúgó tartozását egyetlen év alatt, a magánszemélyekkel szembeni adósságát tízről nyolc millióra tudta leküzdeni ebben az időszakban. Igaz, megtakarítása is apadt, hiszen ötmillió forintos kincstárjegye már nincs meg, viszont bevallott 3,5 millió forint biztosítási megtakarítást. Ingatlanvagyona nem gyarapodott, mint ahogy megvan a 2008-as Skoda Superbje is.

Szászfalvi László (Fidesz-KDNP) vagyoni helyzete semmit sem változott a mögöttünk álló esztendő alatt, továbbra is megvan csaknem 9 ezer eurós életbiztosítása, 4 milliós banki tartozása 2,3 millióra apadt, viszont 2 millió forintra tehető magánszemélyekkel szembeni adóssága egymillióval nagyobb lett. A képviselő bevallott még tíz üveg bort 12 ezer forint értékben, a palackokat ajándékba kapta a dokumentum szerint.

A látottak alapján kétség kívül Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP) 2014-es Volvo XC 60-as autója nevezhető a legértékesebb autónak képviselőink gépjárművei között. Magánszemélyekkel szembeni 7,5 millió forintos tartozása egyáltalán nem csökkent, viszont 4,4 milliós takarékbetétje 200 ezer forinttal kisebb lett a múlt évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!