Közélet

2017.02.22. 07:00

„Ez totális csalás!” - Három számlát adnak egy temetésről

Január elseje óta kötelezően jár a részletes számla a gyászolóknak a temetésről, áprilistól pedig a gépi számlázást is bevezetik. Laza volt a számlázási fegyelem ugyanis a temetkezési vállalkozóknál, vagy ahogyan Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója mondta: sok helyen gyakorlat volt az adócsalás. Ettől a jelenségtől megyénk sem volt mentes. Az új törvények ezt a helyzetet akarják megszüntetni.

Kovács Gábor

Szétosztják a számlákat a vállalkozók

Cikkünk nyomán - Nem szabad a gyászolót becsapni

Nem jeleníthető meg adócsalóként a Somogy megyei temetkezési vállalkozások többsége, reagált cikkünkre Györki Béla, a Szent Lázár Kft. ügyvezető tulajdonosa. A számlázási rend megváltozott a temetkezéseknél, és nem is baj, ha megtudja a gyászoló hozzátartozó, hogy miért fizet, fejtette ki a nézeteit. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az ő cége nem adócsaló. Húsz éve gépi számlázásuk van, olyan, amelyet most írt elő a NAV, és részletes számlát adnak. 24 éve temettetnek, 17 éve foglalkoznak sírkövekkel, 5 éve pedig virágboltjuk is van, de mindig szabályos tevékenységeket folytattak. Nem szabad a temettető hozzátartozót becsapni, és az adóhivatal felé el kell számolni, fűzte hozzá. Az új számlázási rend bevezetésétől azonban nem várja azt, hogy megtisztítja a szakmát. Ehelyett a piacnak kellene kilöknie azokat a résztvevőket, melyek nem odavalók. Szerinte a temettető döntsön, mert a megrendelő a hiteles, megbízható vállalkozásokat választja. Azt is szeretnék elérni, hogy a kaposvári temetőben is nyújthassanak teljes körű temetési szolgáltatást.

Valamennyi temetkezési vállalkozó egyforma tartalmú számlát állítson ki, ezt írja elő az életbe lépett új jogszabály. Településenként, területenként változó árak lehetnek, de legyenek összehasonlíthatók, ez a cél.
– Gyakran engedik el a temetkezési vállalkozások a szolgáltatások egy részének, vagy a kellékeknek az áfáját úgy, hogy azt hirdetik meg – és ez Somogyra is jellemző –, hogy áfa nélkül tudnak temetni. Vagy nem adnak róla számlát, vagy a katás adózásban szétosztják a számlákat, egyetlen megrendelt temetkezési szolgáltatás után három számlát állítanak ki, három különböző kft.-ben könyvelik le. Ez totális csalás – hagsúlyozta Puskás Béla. – A jogalkotó most arra törekszik, hogy egységes elvek mentén állítsák ki a számlákat. A számlatartalommal alapvetően nincs probléma, de néhány egyszerűsítésre vonatkozó javaslatunk van.

Kiderülne, ki fizet áfát és ki nem

Puskás Béla, aki egyben a Dél-dunántúli Temetkezési Egyesület elnöke, hozzátette: szakmai szervezetként azt gondolják, hogy egyszerű tételekkel is össze lehet hasonlítani. A főszámok utáni összesítést szeretnék elérni a számlán belül, mert most a főszámok alatt bontva a szolgáltatásokat is szerepeltetni kell.
– Nehezen értik meg a hozzátartozók, hogy miért kell ennyi tétel. A jelenlegi rendeletnek az is megfelelne, ha csak végösszesítés lenne. Úgy is összehasonlítható lenne, ha egymás mellé tennék két vállalkozás számláját, abból fekete-fehéren kiderülne, hogy ki fizet áfát és ki nem – mondta Puskás Béla. – Az nem nagy probléma, ha eltérőek az árak, mert normális piaci körülmények között ennek így is kell lennie. Csupán arra törekszik a kormányzat, hogy ne kerüljön sor annyi áfacsalásra, jelenjen meg minden járulék, adó a számlán, amit fizetni kell egy vállalkozásnak.



Tavaly december 16-án fogadta el a kormány a rendeletet. Arra haladékot kapott a temetkezési szakma, hogy 2017. március 31-ig kell a gépi számlázást bevezetni. Ez ugyanis bonyolultabb. A kézi számlázást viszont már alkalmazni kellene.
– A problémát az jelenti, hogy a somogyi vállalkozások egy része, ahol nincs gépi számlázás, nem hajtja végre a rendeletet – jelentette ki Puskás Béla. – Ezt egyetlen dologgal küszöbölheti ki, ha a kormányhivatal és az adóhatóság elkezdene ellenőrizni, és végigjárják a temetkezési vállalkozásokat.
Ahol gépi számlázás van, ott számlát adni sokkal egyszerűbb, ha a program alkalmas arra, hogy az új tételeket bevigyék. A Somogy Temetkezési Kft.-nél a megrendelő alapján egyes részlegeknél készítik el a számítógépes számlát. Ez bonyolult, de törvényes, tette hozzá a szakember.         



Egy több tételből álló átlagtemetés összköltsége jelenleg Magyarországon mintegy 300 ezer forint, ebből 80 ezer forint az áfa, a többi a kellékeket, a temető használati díját és a szolgáltatást tartalmazza, számolta ki a Privátbankár. Emellett vannak kötelező díjak, amelyeket helyi, egyházi rendelet vagy a temetőtulajdonos által megszabott feltételek szerint kell megfizetni. Az új számlázási rendszer lehetővé teszi majd, hogy a megrendelő a szolgáltatás és a kellékek árának összehasonlításával, a színvonal alapján válasszon a szolgáltatások közül. Magyarországon évente átlag 130 ezer temetést bonyolítanak le, összesen 5500 temetőben. A teljes piac értéke eléri a 39 milliárd forintot. A temetőket általában a vállalkozások tartják fenn, mert az önkormányzatoknak erre nincs pénze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!