Közélet

2017.02.28. 06:30

Látnak, de mindent? Ellepték Somogy megyét a térfigyelő kamerák

Tovább fejlesztik a térfigyelő kamerarendszereket: becslések szerint több száz készülék működik megyénkben, s a korábbi, mára elavult gyártmányok cserére érettek.

Harsányi Miklós

Új berendezéseket akarnak telepíteni az önkormányzatok, a több millió forintos fejlesztéstől a közbiztonság erősödését várják.

A térfigyelő rendszerek országos felmérése nyomán sor kerülhet fejlesztésekre, amelyek költségigénye akár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet – írta belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Magyar Idők hétfői számában. A tavaly szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után Pintér Sándor belügyminiszter utasítására országszerte felmérték a térfigyelő rendszereket és megállapították, hogy az összesen mintegy 13 ezer – ebből a fővárosban több mint 11 ezer – kamera közül a 2014. előtti telepítettek elavultak, alkalmatlanok a feladatok ellátására.


Kőkuti István, Ecseny polgármestere azt mondta: ha megjelenik a pályázat, feltétlenül jelentkezni akarnak, s tervek szerint 3-4 kamerát telepítenek a községbe vezető utak mellé. Több településsel együtt kívánják megvalósítani a közbiztonsági fejlesztést. Domán Tibor, a Kaposvári Kistérség Polgárőregyesület elnöke szerint örvendetes, hogy sok településen felismerték: a megelőzést remekül szolgálják a kamerák.
– Kaposvár biztonságos város, s ebben a modern berendezéseknek is szerepük van – hangsúlyozta. – S lényeges, hogy a települések ezen a téren is lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel.
Obbás Gyula igali polgármester közölte: akad olyan kamera, amelyik nagyjából 15 éve működik, némelyik 2-3 éve. Szükséges az elavultak cseréje, 2017-ben  2,5-3 millió forintos fejlesztéssel 10 új berendezést kívánnak felszerelni.

Biztonság: sikeres a kaposvári modell


– A beruházás 2014-es első ütemében megvalósult a kamera képeinek elektronikus továbbításához szükséges teljes rendszer megtervezése, a gerinchálózati gyűrű a felvételek feldolgozásához, s a rögzítéshez szükséges központi szerver mellett 46 fix és 14 forgatható kamerát telepítettek valamint a tizenhat már meglévő analóg kamerát kötöttek az így már összesen 76 kamerát tartalmazó rendszerbe – tájékoztatott hétfőn a kaposvári önkormányzat.
A második ütemben 67 fix és 12 forgatható kamerát helyeztek ki. Az első ütem sikerének kapcsán az időközben megnövekedett igényeknek megfelelően bővítették a vezeték nélküli adatátviteli gerinchálózatot.

A horgászok sem maradnak ki


– Az ellenőrzés hírére hárman menekültek el tavaly a tópartról: azoknak az embereknek nyilván nem volt engedélyük – mondta hétfőn Ferenc János, a bárdudvarnoki Petörke-völgyi Horgászegyesület gazdasági felelőse. – Nálunk nincs kamera, viszont ha pályázati forrást biztosítanak, öt készüléket helyeznénk el. Ez nyilván még nagyobb biztonságot, nyugalmat adna a csapatnak.
A szakember szerint nincs különösebb gond a fegyelemmel, de szükség van a védelemre. Így a halállományéra is, március tizedike körül tervek szerint 15 mázsa pontyot telepítenek a tóba. A civil szervezet képviselője szerint a közösség komoly erőfeszítéseket tesz a megelőzés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!