Közélet

2017.02.20. 17:31

Perre mentek: Balatonszemes is adna 330 milliót a kempingért

Érvénytelenné tenné a Lidó kemping eladását a balatonszemesi önkormányzat, mely bírósághoz fordult emiatt. A per már zajlik, a soros tárgyalást kedden tartják, azt azonban még nem tudni, születik-e ítélet az ügyben.

Kolumbán Tünde

Balatonszemes önkormányzata azt sérelmezi, hogy a felszámoló cég nem értesítette őket a nyertes ajánlatról, a település nem élhetett elővásárlási jogával. A helyiek tudomása szerint az 1,8 hektár területen fekvő ingatlanra a felszámoló nettó 330 millió forintért talált vevőt. Ekkora összeget a helyi önkormányzat is ajánlana a közvetlen vízparti területért. 


Két év alatt kigazdálkodnák a vételárat

Takács József, Balatonszemes polgármestere lapunknak elmondta: akár hitelt is igényelnének a célra. Ehhez kormányzati hozzájárulásra is szükségük van, de a polgármester elmondása szerint a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától ígérvényük van arra, hogy a hitelfelvételre megkapnák a lehetőséget.
Részben saját bevételből, részben hitelből vásárolnánk. Szemesnek nem volt adóssága és úgy véljük, hogy két év alatt ki tudnánk gazdálkodni a vételi árat – mondta Takács József, aki arról is beszélt, hogy az önkormányzat számára az idegenforgalmi adóból származó jövedelem mellett fontos volna az a kereskedelmi bevétel is, amit a kemping produkál. Ez a településvezető szerint 25-30 millió forintot tehet ki éves szinten.

Indítsanak új eljárás


– Ha Balatonfüred vásárolhatott kempinget, akkor Balatonszemesnek is lehet – jelentette ki Takács József, aki arról is beszélt, hogy a felszámoló ugyan megkereste őket azzal, hogy kívánnak-e élni elővételi jogukkal, ám azt tapasztalták, hogy még mielőtt választ adtak volna, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyezték a tulajdonjogot a legmagasabb árajánlatot adó pályázó nevére. A polgármester elmondása szerint a perben azt szeretnék elérni, hogy a felszámoló indítson új eljárást a terület értékesítésére, és ennek során az önkormányzat élhessen elővásárlási jogával, amely időközben visszakerült a tulajdoni lapra.

Húsznál több balatoni kempinget hirdettek meg

Balatonszemesen három kemping található, ebből egy a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdona, a másik kettő: a Vadvirág és a Lidó volt része a korábbi SCD portfóliónak. A felszámoló 2016-ban a két tóparti ingatlant hárommilliárd forintos áron hirdette, míg 2013-ban még 6,5 milliárd volt a kikiáltási ár. Az elmúlt években a balatoni fejlesztési terveinek megbukásáról elhíresült SCD hagyaték részeként a felszámoló Vectigalis Zrt. húsznál több balatoni kempinget hirdetett eladásra, az azóta értékesített kempingek közül egy került önkormányzati tulajdonba. Balatonfüred 2014-ben 2,4 milliárd forintért vásárolta meg a városban található 22 hektáros területet, amelynek fejlesztésébe várhatóan az idén fognak bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!