Közélet

2017.02.14. 15:05

Rackaparadicsom épül végre Dél-Somogyban

Bővíti a drávaszentesi bemutatóhelyet, Nagybajom-Homokpusztán pedig új telepet alakít ki a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelője. Homokpusztára már beköltöztettek 140 fehér rackajuhot, maga a bemutatóhely legkorábban csak jövő ilyenkor válik látogathatóvá. Mindezt a drávaszentesi Dráva Kapu Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón ismertették kedden.

Györke József

Őshonos állatfajok

Závoczky Szabolcs, a DDNPI igazgatója elmondta: a területkezelést valamint a természetvédelmi infrastruktúrát egyaránt fejlesztik a nemzeti parkban, s ennek keretében a somogyi területen is nagyszabású beruházások kezdődnek tavasztól.
– Felújítjuk és bővítjük az igazgatóság legnagyobb állattartó telepeit – mondta az igazgató. – Drávaszentesen a telep és a meglévő létesítmények felújítása mellett a belső kiszolgáló utak és épületek is újjá épülhetnek, s gépeket is vásárolunk. Az itt élő szürkemarha- és rackajuhállománynak a drávaszentesi ártéri mocsárrét élőhely kezelésében van szerepe, emellett az idelátogatók megismerhetik az olyan őshonos állatfajokat, mint a cikta őshonos juh, magyar hortobágyi fehér és fekete racka, magyar parlagi tyúk, pumi pásztorkutya, hucul lovak. Az idéntől az állattartás körülményei jelentős mértékben javulnak. Új utak épülnek és így a csapadékvíz elvezetésével a telep megközelítése biztosítottá válik kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén is. Öltöző és gépszín épül, felújítják a hodály- és karámrendszert. Az állattartó telep ellátásához, a gyepkezeléshez új eszközöket szereznek be.
– A kitűzött célok elérésével várhatóan javul a régió természeti területeinek állapota, fenntartható a közösségi jelentőségű élőhelyek kedvező természeti állapota és lehetőség nyílik a biológiai sokféleség, a veszélyeztetett és ritka növény- és állatfajok, életközösségek fenntartása – mondta Závoczky Szabolcs.



Szászfalvi László országgyűlési képviselő is nagyra értékelte a közel félmilliárdos beruházást. – Az embernek nem küzdenie kell a természettel, hanem együtt élnie vele – hangsúlyozta. –  A legfőbb norma az élet tiszteletének a normája. Ezt kell megőriznünk, továbbadnunk gyerekeinknek, unokáinknak.

A Tettyei és az Abaligeti barlang is bezárt

Baranyában már megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufa barlang látogatható szakaszainak felújítása: a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése. Az abaligeti barlangban a patakot, a barlang levegőjét, élővilágát, valamint a kőzetek mozgását figyelő monitoring rendszer épül ki. A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, melyek energiatakarékossá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátás és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is.
A kivitelezési munkálatok miatt az Abaligeti-barlang tavaly december 22-től, a Tettyei-mésztufabarlang az idén február elsejétől várhatóan május 11-ig zárva tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!