2017.03.24. 13:56
A cél, hogy újra világhírű legyen a magyar gasztronómia
A balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosát, Csapody Balázst választotta elnökének a Pannon Gasztronómiai Akadémia. A tisztújításra azért volt szükség, mert az előző vezető Zsidai Zoltán üzleti tevékenységei miatt nem tudta ellátni a szakmai szervezet vezetését.
A somogy megyei gasztronómiai szakember már bizonyította rátermettségét – olvasható az Akadémia közleményében. Csapody Balázs ugyanis eddig alelnökként tevékenykedett, s tagja a Bocuse d''Or Akadémiának is.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia újdonsült elnöke részt vett a szakácsok olimpiájának is nevezett Bocus D''Or versenyre készülő magyar csapat szervezési munkáiban, s tevékenységével hozzájárult hazánk sikeréhez a megmérettetésen. – A célkitűzéseink között vannak olyan pontok, amelyekben már értünk el eredményeket, de sok még a munka, – mondta el kérdésünkre Csapody Balázs. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke hozzátette: – Kiemelten fontos, hogy a szakmában összefogás legyen, s mindenki egy irányba húzzon, ekkor lehet sikereket elérni.
– A szakmai szervezet célja az is, hogy megreformálják a szakoktatást. Csapody Balázs szerint ugyanis a frissen végzett szakácsoknak nincsenek megfelelő szakmai alapjai, hiszen még mindig recepteket próbálnak megtanítani az oktatók a gyerekekkel: – Ahelyett, hogy a jó alapanyag ismereten lenne a hangsúly. De az is hiányzik, hogy a leendő szakácsokkal megismertessék az adott régió kiváló alapanyagait, s hogy abból milyen ételeket tudnak készíteni. – A szakmai ismeretek egyébként hiányosak, – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, s mivel az oktatók nem tudják megszerettetni a szakmát a diákokkal, nagyon nagy a lemorzsolódás.
Az Akadémia tagságában vannak jó szakoktatók, somellierek, akiknek a munkájára számítanak az oktatás megreformálásban. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar gasztronómiát ismét felemeljék a világhírnévhez.