Közélet

2017.03.06. 11:00

A Facebookon dobták össze a pénzt a vidraovira

Megújul a vidraovi: hamarosan megkezdődhet a fiatal vidrák kifutójának felújítása a petesmalmi vidraparkban. Alámosta a víz, szinte teljesen tönkrement az évek során.

K. G.

Balogh Márti, a vidrapark vezetője minden követ megmozgatott, hogy forráshoz jusson. Még egy italmárka internetes pályázatára is benevezett. Végül nem nyert támogatást tőlük, de arra jó volt mindez, hogy felhívta a figyelmet a vidrákra. Ezek után a legnagyobb internetes közösségi portálon csoport szerveződött és összeadták a munkálatok árát, mintegy 700 ezer forintot.Szinte rászáradt a bőr a csontjaira

[caption id="" align="alignright" width="370"] Hamarosan megkezdődhet a fiatal vidrák kifutójának felújítása
[/caption]Tíz év alatt 23 kis vidrát neveltek fel, és engedtek szabadon a menhelyként is üzemelő létesítményben, amelyet a Somogy Természetvédelmi Szervezet hozott létre még 1998-ban. Itt a gyerekek és az idősebb természetbarátok a természetes környezetükben figyelhetik meg a ragadozót.
– Nagyon hosszú volt az idei tél mind a vidrák, mind az itt élő madarak számára. Kaptunk egy fél éves, vad vidrát, amelyet Zamárdiban fogtak be, de én még ilyen rossz állapotban lévő példányt nem láttam – mondta Balogh Márti. – Szinte rászáradt a bőr a csontjaira. Egy megfagyott fűcsomón kuporgott, ott találták, a természetvédelmi őr vette gondozásba. Hosszadalmas orvosi kezelésen esett át. Sikernek könyvelhető el, hogy meggyógyult, de még mindig fél, rejtőzködik.
Nem minden állat volt ilyen szerencsés, két vidráról is tudomást szereztek, amelyek nem érték meg a reggelt, hiába riasztották a természetvédőket hozzájuk. Somogy így is nagyhatalomnak számít a vidrákat tekintve. A környéken még 15-20 egyed él szabadon, az itteni halászok is szeretik és védik a vidrákat.

Szeretet, idő, pénz

Tovább tart az a program, amelynek során somogyi vidrákkal dúsítják fel a holland fajtársaik vérvonalát, vagyis a petesmalmi vidraparkban nevelt állatokat Flandriában engedik szabadon. Négy kölyköt neveltek fel, a következő hetekben kelhetnek útra velük.
– Szabadon, jó körülmények között engedjük vissza védenceinket a természetbe, nem volt hiába a rájuk fordított sok szeretet, idő, pénz – fejezte be Balogh Márti.

Címkék#Lábod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!