Közélet

2017.03.09. 14:01

Az eredeti szépségében pompázik a vasútállomás

Személyi igazolványt vagy jogosítványt is csináltathatunk munkába menet. Uniós forrásból, a MÁV Zrt. saját erejéből és Kaposvár támogatásával készült el a több, mint 100 éves épület rekonstrukciója. Az összes közösségi tér megújult és egy kormányablakot is kialakítottak a pályaudvaron. A Vasúttársaság egyik gyöngyszemének nevezte a kaposvári állomást Dávid Ilona, elnök-vezérigazgató a csütörtöki ünnepélyes átadón.

Koszorús Rita

A kivitelezés során ügyeltek arra, hogy a műemlék jelleg minden momentumában megmaradjon, de modern technológiákat alkalmazzanak. A MÁV Zrt. uniós források igénybevételével újíttatta fel az utasforgalmi területeket, így egy teljesen modern képet mutató váróterembe léphetnek be az utasok, de új funkciókkal is megtöltötték az épületet.– Megérte várni a felújításra, hiszen ha bárki körülnéz, láthatja: a városhoz méltó fejlesztés készült el. – így értékelte Szita Károly, polgármester a kaposvári vasútállomás felújítását. Az ünnepélyes átadón elhangzott: 1,6 milliárd forintból készült a teljes beruházás, amelyhez egyébként Kaposvár Önkormányzata is hozzájárult. Az épület előtti közterület rendbetételével, valamint az itt álló kandeláberek beszerzésével. Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: két éve döntötte el a társaság az addig méltatlan állapotokat felszámolja és nekilát az épület modernizálásának.

Jobb szolgáltatás, több utas

– A MÁV mindent elkövet azért, hogy növelje a szolgáltatásai színvonalát. Az azonban kevés, hogy megújítjuk a pályát, vagy új kocsikat vásárolunk. Arra is szükség van, hogy az utasok megfelelő környezetben vehessék igénybe a szolgáltatásainkat – tette hozzá Dávid Ilona. A felújítás minden momentuma ragaszkodott a MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc által tervezett eredetihez.
– A pályaudvaron végzett munkálatok somogyi és kaposvári mesteremberek keze munkáját dicsérik – ezt már Peresztegi Imre, a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója mondta az ünnepségen. Hozzátette, nagy kihívás volt a patinás épület rekonstrukciója, mivel a negyvenes években bombatámadás érte a vasútállomást, ezt akkor helyre kellett állítani, de a szerkezet megerősítést csak most végezték el. Kiemelte: ami kívülről látható, csak egy része a munkálatoknak, de gyakorlatilag a pincétől a padlásig minden új lett.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Vasútállomás fényei este
[/caption]

Gelencsér Attila Kaposvár országgyűlési képviselője az ünnepségen kijelentette: fontos volt, hogy az állomás épülete elkészüljön, hiszen ez a város kapuja: a turisták az itt látottak alapján ítélik meg a várost. És nem mindegy, mi fogadja őket. A honatya emlékeztetett: a következő években folytatódik a közösségi közlekedés fejlesztése és összesen 4200 kilométernyi vasúti szakaszt újít meg az állam 1500 milliárd forint értékben.

Kormányablakok az állomáson

A MÁV Zrt.-hez tartozó állomásokat kormányablakokkal kötötték össze és ezzel új funkciót is kaptak az épületek. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta: 130 négyzetméter alapterületen, 5 munkaállomáson várják az ügyintézők azokat az utasokat, akik személyi okmányok, forgalmi engedélyek, jogosítványok cserjével kapcsolatban szeretnének intézkedni. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára azt mondta: ez nem klasszikus hivatalon belüli kormányablak, hanem egy olyan helyen sikerült kialakítani, ahol eleve nagy forgalom van. – Ez fontos, mert amikor ezt a rendszert terveztük kimutattuk, hogy igenis van igény útközbeni ügyintézésre is – hangsúlyozta.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Vasútállomás drón nézetből
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!