Közélet

2017.03.17. 07:01

Az érzelmek mellett a szókincsünket is gyilkolássza az internet

Tizenöt százalékkal is csökkenhetett a fiatalok szókincse az utóbbi években, több kutatás is bizonyítja, hogy emiatt a tizenéves generációnak kevesebb a lehetősége az érzelmei kifejezésére.

Kovács Gábor

Kevesebb szó, kevesebb érzelem

Mátraházi Tibor több mint tíz Kaposvár környéki iskolában lát el pszichológusi teendőket. Tapasztalta, hogy a jelenség már Somogyban is érzékelhető.
– Azt el lehet mondani, hogy a szókincsük szűkül, és rosszul fejezik ki magukat. A gondolataikat, érzéseiket nem tudják pontosan megfogalmazni, nehezen mesélik el, hogy mi történt velük. Viszont ha azt kérdezem tőlük, hogy a kedvenc videojátékukban mit csinálnak, arról órákig tudnak választékosan és aprólékosan beszélni – mondta Mátraházi Tibor.
– Az sms terjedése és a szókincs fogyása között még nincs kimutatható összefüggés, de olyan felmérés már készült, amely szerint egy magyar családban a szülők átlag hét percet beszélgetnek a gyerekekkel. Ez semmire sem elég – állította a pszichológus. – Ott kezdődik, hogy a szülők este mesélnek a gyermekeknek, majd később megbeszélik, hogy mi történt az iskolában. Az iskolára nem lehet rálőcsölni a feladatot, hogy a szülők helyett beszélgessenek a gyerekkel...Sivárnak tűnik a web2 nyelve


A közösségi oldalak 2000 óta terjednek a neten, még nincs akkora múltjuk, hogy meg lehessen jósolni, hogy milyen hatással lesznek a következő generációkra.
– Az azonban biztos, hogy nem jó, ha a gyerekek csak digitálisan tartják a kapcsolatot, mert a jelentés döntő része a metakommunikáción, gesztusokon, mimikán alapul. Sivár kommunikációt tanul az, aki az interneten tölti minden idejét – folytatta Mátraházi Tibor. – Ez érzelmi sivárságot okozhat, nem tudja megértetni magát a környezetével, és ő sem érti a környezetét. Ennek egyenes következménye lehet az agresszivitás.

Szó helyett ütés

Nem szóban oldja meg a problémát a gyerek, mert nincs rá szókincse, inkább odaüt – mondta Mátraházi Tibor iskolapszichológus. – Ez érződik az iskolában. Ha az utóbbi évekre visszatekintek, ma nagyobb az erőszakosságra való hajlam és a kontrollálatlanság. A gyerek nem méri fel a tetteit, ezért súlyosabbak lehetnek a következmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!