Közélet

2017.03.17. 07:04

Göröngyösnek látszik a visszaút: mi jön a közmunka után?

Jelentősen csökkentené a közmunkások létszámát a kormány a jövőben, a cél az, hogy akit csak lehet, visszairányítsanak a munkaerőpiacra. A nyártól pedig három éven belül legfeljebb tizenkét hónapig lehet majd közfoglalkoztatott státuszban maradni.

SH-összeállítás

Jöjjön a munkahelyteremtés

– A közmunkások jelentős része hiányzik az elsődleges munkaerőpiacról, ugyanakkor a közmunkaprogram minden megye minden települését lefedi, ám a munkaerőhiány nem 3177 településen, hanem főleg az ipari centrumok és a főváros környékén jelentkezik – mondta lapunk kérdésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere. Az emberek nagy részét csak költözéssel, bejárással lehet átvezetni a munkaerőpiacra, vagy úgy, hogy hétfőtől péntekig a lakhelyétől távol dolgozik, s utána utazik vissza. Ezt nagyon sokan nem fogják vállalni, az 50 év felettiek többsége, érthető módon helyben maradna, még akkor is, ha másként akár többet is kereshetnének.

– Az irány nagyon jó, de inkább arra kellene törekedni, hogy a legközelebbi járásszékhely-központokban olyan munkalehetőségeket teremtsen a kormány, ahová a közlekedésből adódóan napi szinten is be tudnának járni az emberek – mondta Schmidt Jenő.
A TÖOSZ elnöke úgy véli: elsősorban azokon a területeken kellene csökkenteni a létszámot, melynek környékén kimondottan van munkaerő-kereslet, Somogyot tekintve a déli területeken, például Barcs és Csurgó környékén például nincs. Ettől függetlenül mindig lesz 150 ezer közmunkás Magyarországon, akik bizonyos okoknál fogva, nem fognak tudni elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Azért kötötték meg, hogy egymást követő három évben tizenkét hónapot lehet majd a közmunkában dolgozni, mert valamilyen módon ösztönözni kell az embert, hogy saját maga felelős a saját sorsáért, s lépnie kell, hisz másként előbb-utóbb kiesik a rendszerből.




Nem jó út a segély

Gige hátrányos helyzetű település, alapvetően a közmunkából tud eredményt elérni, fejleszteni Bálint Ildikó polgármester szerint. Még időben benyújtották a pályázataikat, ezért az ebben szereplő létszámadataik jók, és továbbra is arra törekednek, hogy minden aktív korú embernek munkát adjanak a faluban, mert ehelyett csak segélyt tudnának adni, azt pedig nem akarnak.
– Mi idejekorán, még tavaly ősszel pályáztunk két mintaprogramra a Belügyminisztériumhoz, amelyet meg is nyertünk, ezzel összesen harminc embernek tudunk munkát biztosítani – mondta Bálint Ildikó. – Helyi sajátosságra épül a katolikus iskola épületének felújítása, ami jövő februárig tart. 19 millió forintot költhetünk munkabérre és 12 millió forintot anyagokra, beruházásra. A tavalyi mezőgazdasági Start programunk folytatására is lehetőséget kaptunk, továbbra is fóliasátorban és a kertekben termelünk zöldségeket. Karbantartásra, az árkok tisztítására újabb 15 közfoglalkoztatottal számolunk.


A bizonytalan a biztos

Taszár polgármestere, Pataki Sándor szerint előbb-utóbb minden településnek szembe kell néznie azzal, hogy megfogyatkozik a közmunkások száma, ez pedig váratlan problémát jelenthet. – Nagyon komoly szigorításokkal kívánja a kormány visszaterelni a munka világába az álláskeresőket, viszont így a közfoglalkoztatotti körből egyre többen esnek ki – mondta. – Nemcsak Taszáron, hanem minden somogyi településen elfordulhat, hogy nem lesz kit felvenni közmunkásnak. Drasztikus létszámhiánnyal fognak majd küzdeni az önkormányzatok, köztük Taszár is, hiszen közel sem lesz lehetőség annyi álláskeresőt foglalkoztatni, mint tavaly. Lesznek olyan feladatok, főként kommunálisak, amelyeket személyi feltételek hiányában az önkormányzatok nem lesznek képesek a korábbi években tapasztalható szinten ellátni.
Most még nem lehet megállapítani, tette hozzá, hogy a folyamatosan változó és szigorodó feltételek mellett hogyan alakul majd a közfoglalkoztatás az önkormányzatoknál.

Lengyel Gábor szilvásszentmártoni polgármester szerint a változásoknak pozitív hozadéka lehet, hogy az állástalanok a versenyszférában kényszerülnek munkát találni. – Akadtak olyanok, akik azért vettek részt a közmunkaprogramban, mert így nem kellett messzebb utazniuk és nem is próbálkoztak a versenyszférában elhelyezkedni. Így ez megszűnhet. S van egy réteg, akik másutt nem tudnának elhelyezkedni végzettségük vagy egészségi állapotuk miatt. Nekik a közmunka az egyetlen kiút a nincstelenségből – mondta. Hozzátette azt is: jó dolgozókra szükségük van, s emiatt tart is a változásoktól.
– Eddig olyan embereket foglalkoztattunk, akiknek a munkájára számíthattunk. Ezért az önkormányzat számára is kihívás lesz az új helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!