Közélet

2017.03.03. 07:00

Hiába a baromfizárlat, szabadon kapirgálnak a somogyi tyúkok

Hiába rendeltek el országos baromfizárlatot a madárinfluenza miatt, nem szűnt meg a kotkodácsolás a somogyi porták udvarain. Szinte minden második háznál továbbra is kerítés mögött ugyan, de a szabad ég alatt tartják a lábasjószágot.

Kovács Gábor

Ez általános tapasztalata azoknak, akik a Kaposvár környéki falvakat járják. Sok helyütt a tyúkok mellett még libával, kacsákkal is találkozni. A 75 éves Lengyel Istvánné tyúkjai is az udvaron kapirgálnak Kadarkúton. A kedves idős hölgy a kérésünkre meg is fogta, és megmutatta az egyiket.
– Három évesek, még mindig tojnak. Azért tartom, mert maradt egy kis eleségem, mert nagyon drága a táp, húsz kiló 2700 forint. Ezért van csak ilyen kevés tyúkom, le is fogom vágni őket – mondta a nyugdíjas, aki kukoricával eteti a szárnyasait. Ő még nem hallott arról, hogy a kórokozó miatt zárlatot rendeltek volna el.Baromfit csak bezárva lehet tartani!

[caption id="" align="alignright" width="350"] Szinte minden második háznál a szabad ég alatt tartják a tyúkokat
[/caption]Pedig ez történt: február 17-én a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-bizonsági és Állategészségügyi Osztálya a Mikén történt madárinfluenza eset miatt megfigyelési körzetet rendelt el. A zónán belül a baromfit zártan kell tartani. A szállítása tilos, kivéve a közúti vagy vasúti tranzitszállítást, ha a szállítmány nem áll meg, vagy nem rakodják ki, áll a felhívásban. A baromfitartók kötelesek állatállományuk létszámát bejelenteni, és azok állatorvosi ellenőrzését és vizsgálatát megengedni.
– Még nem oldották fel a tilalmat, valóban zárva kell tartani a baromfit – válaszolta kérdésünkre Kadarkút jegyzője, Horváth Zsolt. – Értesítettük erről a lakosságot, még a település határát jelző táblákra is függesztettünk ki szöveget erről a hatóság kérésére. Ennél többet nem kell tennünk. Nem számíthatnak bírságra azok, akik nem zárják el a baromfit, de egyébként ez az esetleges büntetés nem az önkormányzati hivatal dolga lenne, hanem azé a hatóságé, amelyik a zárlatot elrendelte.

Több száz fertőzött baromfitelep

A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, emiatt 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos a madárinfluenza első tanulságairól tartott szakmai fórumon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint, írta meg az MTI. A főállatorvos szerint a vadmadarak által terjesztett vírus ugyan emberre nem veszélyes, de becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, amelyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!