Közélet

2017.03.13. 16:01

Ingyen adják az útlevelet csütörtöktől

Az értesítési cím bejelentése, a családi név változása, valamint korrekciója után sem kell fizetni március második felétől.

Koszorus Rita

Tíz hatósági eljárás díjtalan lesz március 16-tól – tájékoztatott Neszményi Zsolt, kormánymegbízott. A Somogy Megyei Kormányhivatal címertermében tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a lakosságnál 400 millió forint, a vállalkozásoknál pedig 1,2 milliárd forint megtakarítás keletkezik az állami rezsicsökkentés második ütemének köszönhetően. Neszményi Zsolt úgy fogalmazott, újabb pozitív változást érezhetnek az állampolgárok és a vállalkozások, hiszen jelentős költségektől mentesülnek.Csütörtöktől eltörlik a 18 év alattiak általános 3000 forintos eljárási díját, de a CSOK-hoz szükséges egészségügyi biztosítási hatósági igazolvány igénylése is ingyenessé válik. Az értesítési cím bejelentése, a családi név változása, valamint korrekciója után sem kell fizetni március második felétől. A 65 év felettiek pedig ingyen juthatnak hozzá a magánútlevélhez, amelyért eddig – időtartamtól függően – 7500, illetve 14000 forintot kellett fizetni.
Boldog-Ellenberger Szilvia, a Kaposvári Járási Hivatal, hivatalvezető-helyettese a sajtótájékoztatón közölte, csak az idén a Kaposvári Járási Hivatalhoz mintegy 22 millió forint illetéket fizettek be az ügyfelek, különböző eljárásokhoz kapcsolódóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!