Közélet

2017.03.08. 06:24

Kátyútengerek várnak tavasszal az autóinkra, érdemes felkészülni

A legtöbb kátyúkár a többéves tapasztalatok szerint a márciustól májusig terjedő időszakban keletkezik. Az autósok ugyan igyekeznek szlalomozni a mélyedések között, ám mégis van, hogy oda a tengely. Ezért a biztosítótársaságok arra figyelmeztetnek, érdemes defekt gumiabroncs, kátyúkár- és fényszóróbiztosítást kötni, valamint a helyes kárbejelentésre hívja fel az autósok figyelmét.

Koszorús Rita

Érdemes rendőrt hívni

Ha ugyanis rendelkezik az autós kiegészítő biztosítással, a gödrök okozta károk kijavítása nem az autósok pénztárcáját terheli. – Ha már megtörtént a baj és esetleg törött a tengely, körültekintően kell eljárni a kár bejelentése során – olvasható az egyik biztosítótársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.


– A helyszínre rendőrt tanácsos hívni, s fotókészítésre alkalmas telefont vagy fényképezőgépet is érdemes magunknál tartani. A kárbejelentéshez ugyanis rendőrségi jegyzőkönyvet és az érintett útszakaszt, az abban tátongó lyukat, valamint a sérült autót ábrázoló fotót is csatolni kell. Így biztosíthatja be a pórul járt sofőr, hogy megtérítik a kárát. A kátyúról készített képen ajánlatos egy kisebb tárgyat, például egy öngyújtót használni. Ezzel lehet viszonyítani a gödör méretét és mélységét.

A sérült autóról készült fotón pedig a rendszámnak kell jól láthatónak lennie. A biztosítótársaság azt is javasolja, hogy az autós még a bejelentés előtt keressen fel egy javítóműhelyt előzetes árajánlat érdekében. Somogy megyében egyébként 621 ügyféllel rendelkezik a biztosítótársaság, országosan közel 30 ezerrel.


Kétmilliárd a negyedik ütemre

A gödrök betömését Kaposváron már megkezdték februárban, ám ekkor még nem tudtak meleg aszfaltot használni az időjárás miatt. Az utak egy része pedig a Bereczk Sándor Út- és Járdafelújítási Programban újul meg, ott természetesen nem kátyúznak. A program négy éve indult, amelynek negyedik ütemében bruttó 2 milliárd forintot fordítanak további útszakaszok és járdák felújítására. Így több belvárosban található utca burkolata megújul, többek között a Bajcsy Zsilinszky utca és a Németh István fasor is. A munkálatok heteken belül elindulnak, ám a pontos kezdés időpontja az időjárástól függ. Ugyanis ahhoz, hogy meleg aszfaltot használjanak, enyhe hőmérsékletre van szükség.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!