Közélet

2017.03.20. 15:11

Meg kell tanulnunk egészségesen élni

A magyar lakosság egészsége az elvárhatónál rosszabb, az egészségügyi rendszer hatékonysága pedig alacsony, éppen ezért a népegészségügyi szemléletű áthangolására van szükség.

Kovács Gábor

Az alapellátás a kapuőri szerepének egyre kevésbé tud megfelelni, pedig minden orvos-beteg találkozásnak népegészségügyinek kellene lennie, és kitérnie a megelőzésre. Minderről a Megyei Egészség Fórum évadnyitó rendezvényén esett szó. A szervezet ötéves fennállásáról is megemlékeztek.

Az egészségfejlesztés aktuális kérdéseiről Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója tartott előadást. A magyar nők 4,2, míg a férfiak 5,8 évvel élnek kevesebbet, mint az uniós átlag, és az elkerülhető halálozási mutatók 60 százalékkal lehetnének alacsonyabbak. A népegészségügyi beavatkozással megelőzhető halálozások száma szerint hazánk az EU 28 országa közül az utolsó helyen áll a nőknél, a férfiaknál pedig a harmadik hátulról. 2014-ben 18 ezer olyan haláleset történt a 65 év alattiak körében, melyek népegészségügyi beavatkozással elkerülhetők lettek volna. Az elvesztegetett egészséges életévek számát feldolgozva pedig az derült ki, hogy Magyarország 22 százalékkal rosszabb helyzetben van, mint az EU-s átlag. A velünk együtt az unióhoz csatlakozó országokkal összemérve magunkat is nőtt a magyar halálozások száma.  Nincsenek rendszeres, a döntéshozatalt támogató lakossági értékelések, ezért új, hosszú távú népegészségügyi stratégiát kell kidolgozni, jelentette ki Surján Orsolya. A jelenleg futó svájci alapellátás-fejlesztési modellben közelebb kell hozni a szakembereket, például a dietetikusokat és a gyógytornászokat a lakossághoz. A működő 61 Egészségfejlesztési Irodának (EFI) közösségi programokra kell koncentrálnia. Surján Orsolya szerint a kormányhivataloknak hatósági jogköröket kellene kapniuk, mert az egészségfejlesztés ma divat, és ennek jegyében sok ellenőrizetlen termékbemutató jelent veszélyt a lakosságra.  

A rémisztő adatok csökkentésén dolgoznak

Felelősek vagyunk önmagunk, a család, a barátok és a munkatársak egészségéért és fontos, hogy ez a felelősség a döntéseinkben is megjelenjen – hangzott el a Megyei Egészség Fórum évadnyitó rendezvényén. Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta: bár rémisztő adatok látnak néha napvilágot, a megyei kormányhivatal azon dolgozik, hogy javítsanak a lakosság egészségi állapotán, és példát tudjanak mutatni a gyermekeknek. Az idén a vastagbélszűrésekre koncentrálnak, emelte ki Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, aki a fórum idei munkatervét ismertette. A méhnyakszűrések eredményei javultak, és ebben benne van a fórum munkája. Az emlőszűréseken részt vevők aránya is emelkedik. Hogy még jobb legyen a helyzet, szoros kapcsolatra törekednek az alapellátással, és a munkahelyi megelőzésre is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznének.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!