Közélet

2017.03.14. 18:36

Minden tizedik embert érint a vesebetegség

Minden tizedik embert érint a vesebetegség Magyarországon, évente 6500-an kerülnek vesetranszplantációs listára vagy kapnak dialízis kezelést.

Koszorus Rita

Somogy megyében is sokakat érint az ilyen típusú megbetegedések. Éppen ezért nagyon sokan vettek részt a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház vese világnapja alkalmából tartott rendezvényén, ahol ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt az érintettek és szakmai előadásokon ismerkedhettek meg a legújabb információkkal amely őket érinti.Sokan nem is tudják, hogy betegek

A magyar lakosság 10 százaléka szenved valamilyen vesebetegségtől. Sokan nem is tudják, hiszen rendszeres szűrésekre csak kevesen járnak, s általában későn derül ki, hogy baj van – mondta Szelestei Tamás, a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa a vese világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A vese megóvása azért is fontos, mert a szervezetben számos méreganyag keletkezik, mely egészséges esetben a vizelettel távozik, azonban ha ez nem működik megfelelően úgynevezett húgyvérűség alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a méreganyagok egy része a húggyal együtt a vérben marad.

Fontos a korai felismerés

Szelestei Tamás kiemelte: a helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel és elegendő mozgással nagyban csökkenthetők a kockázati tényezők. A veszélyeztetetteknek oda kell figyelniük a só- illetve fehérjebevitelre, hiszen a túlzott fogyasztásuk káros lehet a kiválasztószervre. A rendezvényen elhangzott: valóban igaz az a közhely, ha sokat iszunk, az jót tesz a vesénknek. Kevés folyadék elfogyasztása esetén koncentrálttá válik a vér, amely egy úgynevezett vizelésgátló hormon termelését váltja ki, s ez ártalmas a vesék számára. Nehéz a végletek között megtalálni az aranyközéputat.
– Sokan nem járnak szűrésekre, amelyek azonban hasznosak a korai felismeréshez – így summázta a prevenció fontosságát a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa.

Ingyenes szűrővizsgálatok

A vese világnapja alkalmából tartott rendezvényen egyébként számos ingyenes szűrővizsgálatot vehettek igénybe az érdeklődők. Szörényiné Ványi Gabriella, a Kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának vezetője elmondta a vesebetegségek kockázati tényezője az elhízás, ezért biztosították a vérnyomás-, illetve pulzusmérést. Ha már kialakult a vérnyomás betegség, akkor így fel lehet annak súlyosságát mérni, illetve ha még nem ismert, akkor a kockázatát is ki tudják mutatni. De vércukorszintmérés, illetve vizeletfehérje-, valamint cukorvizsgálatra is volt lehetőség a rendezvényen.
– Ezek a betegségek sokáig rejtettek maradnak, ezért is nevezzük őket csendes gyilkosnak. Azonban ilyen egyszerű tesztekkel könnyedén felismerhetők a vesebetegségek – tette hozzá Szörényi Ványi Gabriella. A testösszetétel analízissel pedig nemcsak testtömeget mértek a szakemberek, hanem a csontok arányát is kimutatták a szervezetben, valamint a testzsír-százalékot és a hasi zsírt is. A deréktájéki hirtelen hízás ugyanis utalhat veseelégtelenségre.

Nem veszik észre, mert nem fáj

Bocskor Sándorné férje miatt ment el a rendezvényre, ugyanis ő vesebeteg. Az asszony ezért igyekszik minden ismeretet begyűjteni, amellyel hozzájárulhat párja egészségéhez. – Tudatosan élünk most már, odafigyelünk az életmódra, étkezésre. Sok segítséget kapok a kaposvári vesebetegek egyesületétől és a vesenap egy különleges alkalom, amely segítséget adhat a mindennapi élethez. Rezsonya Józsefné, a Kaposvári Veseegyesület elnöke, aki maga is transzplantált páciens különösen jónak tartja a szűrővizsgálatokat, melyek elérhetőek voltak a vesenapi rendezvényen. – Ez egy olyan lappangó betegség, amit nem vesznek észre az emberek, mert nem fáj – emelte ki. – Ezért fontos a megelőzés. A testösszetétel vizsgálat volt a legérdekesebb, ilyennel még nem találkoztam.

Répási Istvánné egyik veséjét 10 éve távolították el, azóta odafigyel egészségére.  – Most vagyok először vesebeteg világnapon, nagyon tetszettek a vizsgálatok, de nagyon vártam az előadásokat is, mert itt lehet igazán újat tanulni. És ugye erről a betegségről nem lehet eleget beszélni, mert minden nap kiderül valami új tény. És a még meglévő vesémre vigyáznom kell, azt meg szeretném tartani.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!