Közélet

2017.03.27. 06:52

Nem engedik, hogy lebontsák és téglánként adják el a parókiát

Elképesztő akarat van az istvándiakban: megakadályozták, hogy lebontsák, és téglának eladják a környék legszebb épületét. Arra azonban nincs pénzük, hogy felújítsák. Ezt hallottuk a településen, amikor a korabeli református parókia sorsára felhívták a figyelmünket.

Kovács Gábor

Összeálltak, hogy megmentsék az épületet

Közmunkásból verekedte fel magát polgármesterré Kalányos Zoltán Istvándiban a saját erejéből. Ő vezetett körbe bennünket az omladozó, de a romjaiban is fenséges épületben. A 200 négyzetméteres házban nyolc szoba van.
– Fiatal koromban erdélyi menekültek laktak benne, a tiszteletes úr adott itt hajlékot nekik, még a 1990-es évek elején. Amikor elköltöztek, egy családot helyeztek el itt, akiknek állítólag nem volt hová menniük. Akkor kezdődött el az épület romlása – mondta a polgármester. – Mi eddig úgy tudtuk, hogy állami tulajdon, de kiderült, hogy az egyházé. Az itteni gyülekezet tagjai eladták volna az épületet. Fel kell mérni, milyen műszaki állapotban van. A jegyző és a darányi tiszteletes asszony is hallott az ügyről, összeálltunk, hogy megmentsük.

A tartógerendát kifűrészelték, a padlózatot felszedték

A polgármester szerint közösségi épületet alakítanának ki kulturális programokhoz. A tavalyi falunapon ott volt Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője. Vele együtt bejárták az épületet. Azt mondta, hogy a polgármester feltétlenül keresse fel ebben az ügyben.
A házban a tartógerendát kifűrészelték, a padlózatot felszedték, az ablakokat megrongálták, az ajtófélfák eltűntek.
– Életveszélyesnek tűnik az épület, az első körben azt kellett megakadályozni, hogy lebontsák – mondta Kálmán László jegyző. – A következő feladat a hasznosítása lenne, de a felújításra sem az önkormányzatnak, sem az egyháznak nincs forrása. Ehhez pályázati segítség kellene.



– Bár sokan az ellenkezőjéről tudnak, az épület valójában nem áll műemlékvédelem alatt – mondta Csabai Ágnes, darányi református lelkésznő. – 1890 tájékán épülhetett, a hagyomány szerint a lelkész, aki ott lakott, országgyűlési képviselő is volt akkortájt. Ma az egyházközség mindössze 27 emberből áll. Az a célunk, hogy megmentsük a házat, de ehhez segítségre volna szükség. Pályázatot kellene találni, hogy felújíthassuk, vagy úgy adhassuk el, hogy a vevő kötelezettségként vállalja a felújítást.

Címkék#Istvándi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!