Közélet

2017.03.29. 07:01

„Nem mondhatod el anyunak!” Rettenetes bűnök a családban

Családon belüli erőszak áldozatai lesznek leggyakrabban az erőszakos bűncselekményeket elszenvedett somogyi fiatalok. Az elmúlt évben több, mint egy tucat eljárás indult a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon szexuális erőszak gyanúja miatt és valamivel több, mint a felénél igazolódott be.

Koszorus Rita

Az áldozatok többsége gyerek, s legtöbbször családon belül bántalmazzák őket. Az Országos Kriminológiai Intézet kutatása szerint nem igaz az a sztereotípia, hogy az erőszaktevők egy-egy buli után a szórakozóhely környékén megvárják a sötétben áldozatukat.A gyerekek többségét az bántalmazza szexuálisan, akitől a leginkább nem várnánk ezt. Rokon, családi ismerős, akiben a gyerekek legjobban megbíznak. Az intézet kutatása öt megyére terjedt ki, s ez többek között azt is megmutatta, hogy a sértettek 70 százaléka 18 évesnél fiatalabb, a leginkább érintettek a 7 és 13 év közöttiek. Mátraházi Tibor pszichológus szerint azonban a sértettek kormegoszlása teljesen vegyes képet mutat. S azt is hozzá kell tenni, hogy csak azokról az esetekről beszélhetünk a statisztikákban, amelyekben eljárás is indult és azt végig is vitték. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a sértettek töredéke fordul segítségért. Ennek hátterében többféle ok áll – mondja a pszichológus. – Mivel olyasvalaki az elkövető, akit a gyerek és a család is ismer elfogadja, ami vele történik. Ha nagyon pici még az áldozat, hogy az erőszak a természetes. – Mátraházi Tibornak volt olyan esete, amikor a gyerek beszélt ugyan az őt ért erőszakról, ám hiába panaszkodott éveken át édesanyjának ő nem hitt neki. –  Sokszor így többszörös traumát él át a gyerek. Az is nagy trauma, ha megerőszakolja a gyereket az apuka, nagypapa vagy nagybácsi, de az még nagyobb, ha a szülő akinek meg kellene védenie őt, nem hisz neki, – mondta a szakember.

A pszichológus tapasztalata az, hogy sokszor fogyatékos gyermekkel követnek el szexuális erőszakot, ezer gyermekből hárommal biztosan történt már hasonló eset. 

– A nevelőapa megerőszakolta a gyereket, de olyan esettel is találkoztam, hogy az ovis kisfiúnak apukája fütyijével kellett játszania. – A szakember szerint nem az esetek száma nőtt, csak most már valamivel jobban mernek beszélni az átélt traumáról a sértettek. Egy 2011-es európai kutatás szerint minden ötödik gyerek találkozik a szexuális erőszak valamilyen formájával. Egy másik nemzetközi kutatás szerint azonban, minden hetedik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak szexuálisan 18 éves kora betöltése előtt.


Nehézkes és lassú bizonyítás


Fóris Kálmán, ügyvéd szerint több okból is problémás a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények bizonyítása. – Sok nehézség merülhet fel ilyenkor, a bántalmazást azért jobban lehet bizonyítani, de a szexuális erőszak más, mert a kisgyerek vallomása a mérvadó. – Ennek ellenére meggyőző bizonyítékra van szükség, mondta a szakember. Fóris Kálmán szerint a nyomozóhatóság arra nincs felkészülve, hogy úgy hallgassák meg a sértettet vagy hozzátartozóját, hogy az elfogultságot kirekesszék. Ráadásul a fiatalkorú, vagy gyermekkorú sértett emlékezete nem mindig azt adja vissza, ami valójában történt, tette hozzá a kaposvári ügyvéd. – Elég sokáig tart a nyomozás. A szakértő kirendelése pedig ezt csak ronthatja, ráadásul neki visszafelé haladva kell kitalálnia: mi is történt. Ez pedig magában hordozza a szubjektív tévedés lehetőségét. Az nagyban segítene az ilyen ügyeken, ha elégséges számú szakértő lenne és nem kellene várni a vizsgálatra, – vélekedik Fóris Kálmán. Hozzátette: nehéz erről valós tényállást adni, ha pedig kétségek vannak, a törvény szerint fel kell menteni a vádlottat. A joggyakorlat szerint a szexuális erőszak bűntettéért a gyermek korától függően minimum öt év börtönbüntetést lehet kapni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!