Közélet

2017.03.05. 06:58

Okosabb lesz a gyerek, ha kilenc osztályos az általános

Bővülhet egy évfolyammal a jövőben az általános iskolák oktatási ideje, mely nagymértékben javíthatna a gyermekek esélyegyenlőtlenségén, s az iskolai eredményességén is.

Gyeszát Zsolt

Az MTI közlése szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszélt arról Székesfehérváron, A pedagógiai szakszolgálatok hete rendezvénysorozat nyitókonferenciáján, hogy fontos szakmai döntést hozott a kormányülés: elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami egyfajta előiskolát jelent. A szakmai viták ebbe az irányba mutatnak.


– A pedagógusok körében valóban gyakran felvetődik annak szükségessége, hogy az általános iskola kibővüljön egy további évfolyammal – mondta el lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Somogyért is felelős ügyvivője. – Erre legfőképpen a gyermekek szociális és kulturális hátterének különbözőségéből adódó esélyegyenlőtlenségek kezelése és az iskolai eredményesség érdekeben lenne szükség, mert e két elemre vezethető vissza többnyire a gyerekek iskolai sikertelensége, tanulótársaitól való lemaradása, majd sokszor visszafordíthatatlan lemorzsolódása.
– Ha az iskolában meglehetősen nagy az új ismeretek elsajátíttatásának tempója, ha tanulási eredményességen keresztül „méri” az iskola a gyermeket, azaz, ha teljesítménykényszer van, az a gyerekek kreativitásának megnyilvánulására negatívan hat – fogalmazott. – Egyfelől tehát szükség lenne több időre és nagyobb szabadságra a tanító számára az egyénre szabott fejlesztésre, másrészt a hátrányok enyhítésére. Konszenzus volt az általam megkérdezett kollégák között abban – mellyel magam is egyetértek –, hogy amennyiben a kormány több évfolyam bevezetése mellett döntene, a plusz egy évfolyammal az általános iskola alsó évfolyamainak számát kellene bővíteni. Egy pécsi nevelőtestület javasolta, hogy vezessenek be egy iskola-előkészítő, nulladik évfolyamot kifejezetten képesség- és készségfejlesztésre.

Az alsó tagozat tartson tovább

Hozzátette: van olyan álláspont, mely szerint elegendő lenne, ha az alsó tagozat öt évfolyamból állna és kisebb osztálylétszámokkal, s nagyobb időkeretben tudna dolgozni a tanító. S van olyan tanítói vélemény is, mely a gyerekek különböző fejlettségéből adódóan azt látja indokoltnak, ha szakemberek döntése alapján kerülnének a gyermekek az óvodából előkészítő vagy első osztályba.
Nagy Erzsébet hangsúlyozta: az iskolarendszerben történő változtatás csak akkor lehet hasznos, ha az széles szakmai és társadalmi konszenzuson alapul. – Vissza kell állítani az érdekegyeztetés fórumait, s a valós szakmai és civil szervezettekkel, ágazati érdekképviseletekkel folytatott vitákban kell ebben a kérdésben is konszenzusra jutni – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!