Közélet

2017.03.10. 16:19

Ősztől megszűnhet a papír alapú recept

Korainak tartják egyes somogyi orvosok az elektronikus recept novemberi bevezetését, ugyanis van, aki szerint a megyében nem mindenütt adottak a technikai feltételek.

Koszorús Rita

Azonban a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és az Orvosi Kamara somogyi elnöke is üdvözli a változást, amellyel csökkennek a papírhalmok. Kaposvári gyógyszerészek is jónak tartják az új rendszert, így ugyanis eggyel több hibalehetőség esik ki a receptfelírás és kiadás folyamatából.


Ősztől elvileg már nem kapunk rózsaszín vényt az orvostól, ha valamilyen betegségre gyógyszert írt fel. A papíralapú recepteket úgynevezett e-recept rendszer váltja. Ennek köszönhetően már a felírás pillanatában látni fogják a gyógyszerészek, milyen gyógyszert kér az orvos betegének. Dús István, a Magyar Orvosi Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke szerint, a technikai feltételek adottak a váltáshoz. De vannak, akik idegenkednek a virtuális vények bevezetésétől.
Dr. Halász Péter András bárdudvarnoki háziorvos úgy gondolja: a technikai háttér nem megfelelő, hiszen internet szolgáltatás híján sérülhet a betegellátás. – Az pedig előfordul, hogy a világháló nem elérhető, az elektronikus receptfelíráshoz fix, megbízható internet elérésre van szükség – mondta a háziorvos.
Összességében jó a változás. Így értékelte dr. Dús István az e-recept rendszerét. – A beteg életútja, vizsgálatai egy helyen jelennek majd meg a recept mellett, átláthatóbb lesz – tette hozzá. – Azonban teljesen nem tudnak majd elszakadni a hagyományos receptektől, hiszen ügyeleti időben, háznál ellátott beteg esetében muszáj lesz kézzel felírni az orvosságot – mondta dr. Dús István

A gyógyszerészek örülnek

Győrbíró László, a kaposvári Szigethy Gyula Gyógyszertár vezetője szerint, kevesebb lesz a hibalehetőség novembertől az e-recept bevezetésével. – Nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerész félreolvassa a felírt készítmény nevét – mondta a szakember. Hozzátette: ebben a patikában már most is egy automatizált rendszeren keresztül működik a gyógyszerkiadás. A leolvasott vonalkód alapján egy robot adja ki a patikusoknak a készítményeket, a jövőben azonban a gyógyszerészeknek csak le kell ellenőrizniük megfelelő készítményt adott-e ki a gép.

Ősztől élesedik a rendszer

A Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint az eddigieknél jobb és biztonságosabb ellátási rendszer alakul ki az elektronikus vények bevezetésével. A szakmai szervezet a fejlesztőkkel abban állapodott meg, hogy a páciensek még egy ideig úgynevezett felírási igazolást kapnak a patikákban, amellyel nyomon tudják követni felírt orvosságaikat. Az elektronikus vények használatát egyébként egy kísérleti projektben mintegy 30 gyógyszertárban tesztelték, úgy tudjuk ezek között somogyi patika nem szerepelt. Élesben tehát majd csak ősztől vizsgázik a virtuális receptfelírás rendszere.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!