Közélet

2017.03.01. 19:43

Teljes vágányzár: ismét beindul a gépmonstrum a Balatonnál - fotó

A téli leállás után folytatódik a dél-balatoni vasút Szántód–Kőröshegy és Balatonszentgyörgy, illetve a Fonyód–Kaposvár közötti szakaszán zajló átépítés. Márciustól Balatonföldvár és Balatonmáriafürdő között kell forgalmi rend változásokra számítani.

Harsányi M.

– A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz korszerűsítése és a Fonyód-Kaposvár vonal elővárosi célú felújítási munkálatai csak feszültségmentes állapotban, teljes vágányzár mellett végezhetőek el – tájékoztatott szerdán a NIF Zrt. kommunikációs titkársága. – A nemzetközi vonatok kerülő útirányon közlekednek, a belföldi vonatközlekedés tavasszal a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy állomások között a MÁV-Start Zrt. hirdetményeiben szereplő módon buszos vonatpótlással vehető igénybe.Tavasszal Szemes, Lelle, Boglár és Fonyód


Azt is megtudtuk: az érvényes ütemterv szerint tavasszal a Balatonszemes-Balatonlelle felső, a Balatonboglár-Fonyód, ősszel pedig a Balatonfenyves-Balatonmáriafürdő állomások közötti nyíltvonali szakaszok nagygépes technológiával épülnek át. A NIF Zrt. kitért rá: tavasszal a Fonyód-Balatonfenyves, ősszel a Balatonmáriafürdő-Balatonszentgyörgy állomásközök alépítményeinek átépítését hagyományos, földmunkás technológiával oldják meg. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő arról is beszámolt, hogy a Balatonszemes-Balatonlelle felső állomásközben március elején megkezdődnek az úgynevezett PM 1000 alépítményjavító géplánc munkavégzéséhez szükséges előkészítési munkálatok. Az alépítményjavító géplánc ebben az állomásközben kezdi meg tavaszi munkavégzését ütemezetten március közepétől.

Bontják a gyalogosátkelőhelyeket

– Fonyód-Balatonfenyves állomásközben március elejétől a meglévő vágány bontását az SMD80 géplánc végzi, ezt követően kezdődhet el az állomásköz alépítményeinek földmunkás technológiával zajló átépítése – ismertették a beruházás hátterét. – Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonőszödön, Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron több gyalogos és közúti átjáró befejező útépítési munkálatait végzik.
Balatonfenyvesen az állomásnál vasútépítési, felsővezeték építési munkálatokat hajtják végre valamint megkezdődött a Fonyód-Balatonfenyves szakaszon a meglévő gyalogos átkelőhelyek, útátjárók bontása, s a vasutat keresztező közművek kiváltása. Balatonmáriafürdőn az alsópályás gerinclemezes acélhíd építése történik meg.

Nyáron elindulhat a menetrendszerinti közlekedés


A NIF felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi ütemterv szerint, a Balaton déli partján a nyáron a menetrend szerinti vasúti közlekedés elindulhat. A beruházás a nyári szezon végén, az ősszel újabb vágányzárral folytatódik.
– A vágányzár mellett végzett beavatkozások időnként megkívánják, hogy egy-egy út-, illetve gyalogosátjárót a szakemberek ideiglenesen lezárjanak – közölte a kommunikációs titkárság. – A munkálatok miatt márciustól változó időpontokban Balatonföldvár és Balatonmáriafürdő között több vasúti közúti és gyalogos átjáró zárva lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!