Közélet

2017.03.03. 07:00

Túl hideg volt a tél: máris leszüretelt a fagy a borvidékeken?

A mínusz 15-20 fokos téli hideg nem tett jót a szőlőnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának felmérése szerint elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos területeken okozott kárt a hideg. Van olyan terület, ahol a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

Góz Lilla

Biztosat csak áprilisban lehet mondani

Metszette cabernet savignon ültetményét Trunkó Ferenc borász Szőlőskislakon. Már decemberben elkezdte a munkákat, de a zord januári időjárás miatt meg kellett szakítania. Tőkénként két szálvesszőt hagyott meg és elllenőrizte a rügyeket is: levágta a külső bolyhos részt és utána látta, hogy élénk, zöld a színe.
– Bizakodó vagyok, remélhetőleg a fagy nem károsította a vesszőimet, de csak a későbbiekben derül ki, mennyi lesz a termés – tette hozzá Trunkó Ferenc. A borász szerint biztosat áprilisban vagy májusban lehet megtudni, de valószínűleg a gödrökben, a mélyebb területeken, valamint ahol a vesszők nem értek be, ott lesz fagykár a dél-balatoni borvidéken.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának felmérése szerint az Alföldön a legrosszabb a helyzet, ott egyes fajták esetében a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek.



Az elmúlt 30 év leghidegebb telén vagyunk túl

Bujdosó Ferenc szerint az elmúlt 30 év leghidegebb telén vagyunk túl. A balatonboglári borvidék elnöke elmondta: az éretlen vesszőkön károsodott rügyeket lehet látni, amelyek növényvédelmi hiányosságokra vezethetők vissza. A dél-balatoni borvidéken az eddigi becslések szerint közel 10-15 százalék károsodás mutatkozik. Továbbá azok a vesszők, amelyeket a szüretkor megütött a kombájn, ott a sérülések feletti részen elfagytak.
Bujdosó Ferenc hozzátette: a fagy miatti károsodás kevés mennyiségi kiesést jelenthet, a 2017-es bor minőségét viszont nem veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!