Közélet

2017.04.10. 14:42

Agresszióhoz is vezethet a kialvatlanság

Élő probléma az iskolákban és a szakemberek is tapasztalják, hogy sok esetben kialvatlanok a gyerekek a megyében is, melynek gyakran okostelefonnal és számítógéppel töltött órák állnak.

Gyeszát Zsolt

A kialvatlanság nem csak a gyermek iskolai teljesítőképességét és a figyelmét rontja, hanem viselkedészavarig, de adott esetben még agresszióig is vezethet. A szülőkön nagy a felelősség, ám többeknek kimerült az ötletkészletük. Megyénkben is egyre gyakrabban panaszkodnak a kétségbeesett szülők gyermekük kapcsán figyelemzavarra, viselkedészavarra, olykor agresszióra. A háttérben állhat a kialvatlanság is.


Mi alszunk, ám az agyunk éjjel is dolgozik

Az információraktározás szempontjából is lényeges, hogy mennyi az alvással töltött idő az éjszaka során, elegendő alvás híján pedig jó eséllyel lesz feledékenyebb az ember.

– Agyunk éjszaka is dolgozik, a valódi változások ekkor történnek, hisz alvás során tárolódik az a sok információ, melyet aznap begyűjtöttünk – válaszolta kérdésünkre Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta. – Gyermek és felnőtt esetében egyaránt így folytatódik a tanulás egy meghatározó szakasza. Az aznap begyűjtött információmennyiség az agyban a helyére kerül, tárolódik, raktározódik, hogy ha szükség lesz rá, bármikor hozzáférhető legyen. Alvás nélkül, vagy rövidebb alvással, illetve szakaszos alvással inkább számíthatunk figyelmetlenségre, a napi tevékenységben megnyilvánuló feledékenységre. Létrejön a figyelemzavar, mely társulhat viselkedészavarral és agresszív megnyilvánulásokkal is.– Egyre gyakoribb megyénkben is a figyelemzavarra, viselkedészavarra, agresszióra panaszkodó kétségbeesett szülők száma, akik valamilyen elektromos kütyüvel vívott harcról számolnak be, és kérnek segítséget a küzdelemhez, mert ötletkészleteik kimerültek – mondta el lapunknak Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta. – Szülők gyakori panasza az okostelefonnal szemben vívott küzdelem, a fiatalok magukkal viszik még az ágyba is, s alvás helyett a mobil segítségével tartja a kapcsolatot a barátokkal, a világ híreivel, veszélyeivel. A szülő pedig retteg a holnapi látványtól, mely lehet kialvatlan gyermeke reggeli ábrázata, vagy a másnapi beírás az ellenőrzőben.

A „védtelen” szülő néha az okostelefon és más elektromos kütyü begyűjtésére fanyalodik, nem kímélve magát gyermeke duzzogásától. Máskor megengedi, hogy például a kütyü este kilencig használatban legyen, s ha a napi fáradtság győz, és a szülő alszik el előbb, úgy a gyerek és az okostelefon egy teljes éjszakára egymáséi lehetnek, melynek a másnapi ásítozás mellett a figyelmetlenség az ára. A kialvatlan gyermek nem csak feszült, de könnyen lesz dühös és indulatos is társaival, s tanáraival. Gyermekeknél az ismétlődő alváshiány a viselkedés instabilitásához és olyan jellembeli zavarokhoz vezethet, mint az agresszív rohamok váltakozása. Bizonyos életkorban egy jó mese, más esetben egy érdeklődő beszélgetés kizárhatja a mértéktelen mobilhasználatot. De lehet a közös filmnézés, sport, vagy másféle együtt töltött minőségi idő is a kütyük ellenszere.

Fontos a család szerepe, sokminden otthon dől el

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeinek főigazgatója kérdésünkre elmondta: a hétköznapokban is látszik a jelenség, amikor is a gyermek kialvatlanul, fáradtan érkezik az iskolába. A család az elsődleges megoldási faktor ebben a témában, az iskola csak segíthet abban, hogy kiküszöbölje a kialvatlanságból adódó fáradtságot. Más módunk nincs, mint a meggyőzés és a prevenció. A gyerekek tudatos fogyasztóvá nevelése az internethasználat terén is, s az egészséges életmódra nevelés a tanórákon és a szabadidős foglalkozásokon. A kialvatlanság a teljesítmény rovására megy, a gyermek kevésbé tud koncentrálni, fáradékonyabb, a baráti kapcsolataiban és a társas kapcsolataiban zaklatottabb, adott esetben agresszívebb is lehet. A mobiltelefon-használat a házirendben szabályozott, tanítási időben nem tarthatják bekapcsolva a gyerekek, de ott van náluk az eszköz a táskában.

– Agyunk éjszaka is dolgozik, a valódi változások ekkor történnek, hisz alvás során tárolódik az a sok információ, melyet aznap begyűjtöttünk – válaszolta kérdésünkre Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta. – Gyermek és felnőtt esetében egyaránt így folytatódik a tanulás egy meghatározó szakasza. Az aznap begyűjtött információmennyiség az agyban a helyére kerül, tárolódik, raktározódik, hogy ha szükség lesz rá, bármikor hozzáférhető legyen. Alvás nélkül, vagy rövidebb alvással, illetve szakaszos alvással inkább számíthatunk figyelmetlenségre, a napi tevékenységben megnyilvánuló feledékenységre. Létrejön a figyelemzavar, mely társulhat viselkedészavarral és agresszív megnyilvánulásokkal is. A mobiltelefon nem való mindenki kezébe -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!