Közélet

2017.04.19. 07:08

Az embermérnök, aki mindig az okokat keresi

Testünk megismerésében és a függőségi viszonyaink lerombolásában hisz, de azért nem árt legalább napi öt-tíz perc mozgás sem. Katonáné Halupa Dóra gyógytornászként nagyon szereti a betegeit, elmondása szerint mindegyiküktől tanult eddig, áldozatos munkáját Kaposvár is elismerte.

Szűcs Tibor

– Ma már gyógytornászból is kevés van itthon. Ebben az ismert okokon kívül az is közre játszhat, hogy egyre nagyobb a szükségünk rájuk...
– Az biztos, hogy keveset mozgunk, és ezzel párhuzamosan egyre többet töltünk a számítógépek, és televízió előtt. De az sem elhanyagolható, hogy egyre stresszesebbek és feszültebbek vagyunk. S ez mind, mint akár egy burok, összeszorít minket kívülről, nem csoda, hogy egyszer csak valahol kijön egy fájdalom. De általában nem ott van az ok, ahol a fájdalom megjelenik. A tünet ott van, de a valódi okot kell megkeresni. Nálunk ez legalább három hét, tizenöt alkalommal jár.– Ennyi elég?
– Nem. De, aki megtanulja, megérti, megérzi a saját testét – legalábbis erre próbálok mindenkit megtanítani – annak legközelebb lehet, hogy már elég egy fájdalomjelzés, s már telefonon is tudok hasznos tanácsot adni. Az lenne a lényeg, hogy mindenki önmaga tudja, mit kell tenni, s hogy ne függjünk ennyire az intézményesült gyógyítási formáktól.

Névjegy

Katonáné Halupa Dóra férjezett, egy gyermek édesanyja. 1972-ben született Kecskeméten, 1994-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karán gyógytornászként. Fia születéséig a Kecskeméti Honvédkórházban dolgozott 1999-ig, majd Kaposvárra került, ahol otthonápolásban gyógyított, elmondása szerint ez idő alatt ismert meg Kaposvárt, hiszen gyalogszerrel és busszal is ezerszer bejárta a várost. 2000-től 2007-ig gyógytornászként dolgozik a Kaposi Mór Oktató Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán. 2007-től ugyanitt a Fiziotherápián részlegvezető. Január 23-án a városnapon megkapta Kaposvár Város Szolgálatáért járó kitüntető díjat.

– Akkor már késő, ha fáj. Mikor kell azért tennem, hogy ne legyenek idősebb koromban mozgásszerv-rendszeri megbetegedéseim?
– Már gyermekkorban meg kell tanulni tudatosan bánni a testünkkel. Sajnos nagyon keveset, egyre kevesebbet sportolunk. Nem feltétlenül élsportra kell gondolni, elég csak tömegsportra például, olyanra, ami élvezünk. S ha ez az érzés megmarad, akkor felnőttként is ragaszkodóbbak leszünk. Aki fut, fusson, aki spinningel, spinningeljen, aki jógázik jógázzon, csak önmaga is felszabadultan élje meg a sportolást. Mindig azt szoktam mondani, mint egy hagymahéj, tudjuk ledobni magunkról a külső dolgokat, hogy magunkra, belülre tudjunk figyelni.

– Hogyan, mikor, kinek van erre ideje?
– Az lenne az ideális, ha úgy tudnánk lefeküdni, hogy előtte ez már rendben lenne. Este, vagy délután kell mindenképpen átmozgatni magunkat, s így menjünk bele az éjszakába (ha valakinek a reggeli időpont a jó, akkor végezze akkor). Sokkal nyugodtabban kelek másnap, ha legalább előző este megengedtem magamnak egy jó nyújtózkodást. Ez is jó példa. A mai gyerekeket már nem látjuk nyújtózkodni, mert mi, szülők, csak átpörgetjük őket az iskola utáni napi rutinon, holott ez nagyon fontos lenne. A mozgás igenis kell, mindenkinek. Csak le kellene tudnunk a feszültségeket, s valakinek ehhez elég csak öt-tíz gyakorlatsor, nyújtással és erősítéssel kombinálva, de az minden nap legyen meg.

– Ennek mi az első lépése?
– Itt is a függést említem, a függő viszonyainkat, amik igazából korlátok, fel kell számolni. A függést a számítógéptől, az információktól, s hogy állandóan tudni akarunk valamit a világról. Amíg ez nincs meg, addig nem tudunk magunkkal foglalkozni. Elcsendesedni, magamra figyelni a legnehezebb...

– Van ilyen korosztály már, leszünk ennyire tudatosak valaha?
– Szerintem nem. Aki már megtapasztalta a fájdalmat, talán. Vagy, akinek volt az életében olyan krízis, amikor a kezébe kellett venni az irányítást, s hogy ő is tegyen érte. Egyébként azt szoktam mondani, hogy a beteg nem hülye, tudja, mi a baja, csak legyen mindig időnk meghallgatni.

– Hogyan lesz valakiből gyógytornász?
– Mérnök akartam lenni, a fizikát szerettem és a matematikát. A bátyám egy zseni mérnök, s azt mondta, hogy ezt azért olyan magas szinten nem tudnám művelni, de mivel itt is a fizika volt a felvételi, ezért hozzávettem a biológiát és elmentem gyógytornásznak. A gyógytorna is egy műszaki dolog, csak egy élő ember a tárgy. Most is tengelyekben és síkokban dolgozom. Mi, merre, miért mozog – ok-okozati összefüggéseket keresünk. Azt mondták, én embermérnök vagyok.

–  Megbánta?
– Nem, egyáltalán nem. Nekem kellett az emberekkel való foglalkozás. Mert a lelki dolgok is nagyon fontosak, s sokat lehet a páciensektől tanulni. Aki mellém kerül, mindenkitől csak tanultam. Mindig erőt adnak.

– Szinte minden nap érik sikerek ezek szerint...
– Nem minden nap, ez egy hosszabb távú folyamat. Lehet, hogy fél év múlva sikerül egy olyan mozgást beindítani a betegnél, amitől együtt sírunk, s utána megint van cél. Az a jó páciens, akinek van célja. Vagy a családjának, vagy önmagának. Az aktív betegekkel jó és hatékony dolgozni, aki nem azért jön, hogy pihengessen. Akinek nincs célja, azzal nagyon nehéz mit kezdeni. Meg kell látni, mi van az emberben, ezért fontos a gyógyulás során a saját gyógytornász. De ehhez meg is kell nyílni.

Mozgás és megismerés együtt

– Egymásra épülőnek kellene lenni a mozgásnak és megismerésnek, a kettő együtt adja ki az egészet – mondja Katonáné Halupa Dóra arról, miként a leghatékonyabb a rehabilitáció, ha valakinek az ő segítségére lenne szüksége. – A manuál terápia során nagyon intim közelségbe kerülünk a beteghez, s mindenkinek más a keze, más a temperamentuma. Ám lényeges tudni, a pácienssel az ember a gyógytorna során mindig megpróbál összedolgozni, hiszen a gyógyulás csak együtt érhető el – vallja a szakember. Mint mondja, az első feladatot az jelenti sok esetben, hogy kontaktusba kerüljenek a saját testükkel, megismerjék azt. Ez a legnehezebb.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik