Közélet

2017.04.17. 16:20

Egy lány sem maradt szárazon a Szennai Skanzenben

Hiába a sikoltozás és a menekülés, a fiatal lányok nem úszták meg szárazon a húsvét hétfőt a szennai skanzenben. A legkisebb fiúk cipelték utánuk és zúdították rájuk a legnagyobb vödör vizeket.

K.G.

A lányok nem panaszkodtak, bár nem tagadták, hogy fáztak a hidegben, mégis bátran viselték a megpróbáltatást. A Zselic Művészeti Iskola ifjú néptáncosai a Somogy Zenekar muzsikájára mutatták be, hogyan locsolkodtak hajdan a legények házról házra járva.

Elázott a szép szennai és zselickisfaludi népviselet a rinyakovácsi, kisbajomi és csökölyi portákon.
– Somogy kivételes helyzetben lévő megye, mert a néprajzosok rendkívül pontosan felgyűjtötték azokat a tojásjátékokat, amelyeket kimondottan húsvét hétfőn űztek. Ezeket mind felidéztük– mondta Farkas Gergely, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szennai skanzenjének múzeumpedagógusa.

 [caption id="" align="aligncenter" width="650"] A locsolóknak jár a hímes tojás, de minden volt Szennában, mi szem-szájnak ingere.
[/caption]

– Nemcsak a komatálozást, vagy a lányos karikázó játékokat figyelhették meg a vendégeink, de a fiúk hímes tojásokkal folytatott játékait is, mint a csingázás vagy a kókányolás. Ekkor megtörték vagy dobálták az elnyert tojásokat, amiket végül elfogyasztottak.

Videón összefoglaltuk az eseményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!