Közélet

2017.04.23. 13:20

Különleges gyümölcsfák: felcseperedett a Tündérkert

Szépen cseperedik a vései Tündérkert, amely az egyetlen ilyen Somogyban. Nyolcvan őshonos magyar gyümölcsfát ültettek el a falu központjában bő két évvel ezelőtt, ezzel csatlakoztak a Tündérkert mozgalomhoz.

Kovács Gábor

A fákat örökbe fogadhatták a helyiek. A kezdeményezés bevált, mert a kert ereje kimutatható a közösségi összetartásban.
– Már majdnem mindegyik fának van gazdája, vagyis örökbe fogadója, többségében véseiek, vagy innen elszármazottak – mondta Bertók László polgármester. – Ezer forint az örökbefogadás díja, a termésből is hazavihetnek majd, de a helyi  összefogást kiváltó hatása a legfontosabb. Emellett látványra is nagyon szép pontja lett a falunak, nem véletlenül választottuk az evangélikus templom előtti területet. Hatalmas, termő gyümölcsös lesz hamarosan. 

Somogyban egyedülálló a kezdeményezés

A faluszépítő egyesület szakemberei végzik a metszést, a permetezést csak bio módszerekkel, például csalánlével. A kertben egy kis pavilont is építettek, ahová kiülhetnek beszélgetni a településen lakók. A szokatlan tavaszi hideg nem ártott a gyümölcsfáknak, mert már elvirágzottak. Mutatóba néhány szem gyümölcs már az idén is lesz az ágakon. A legkorábban a gönci kajszi és több szilvafajta érése várható. Sok különleges nevű fa van a kertben, de Vésén a legnagyobb népszerűségnek azok örvendenek, amelyek a környéken is megtalálhatók voltak, és emlékezhetnek rájuk a véseiek. Ilyen a húsvéti rozmaring alma vagy a tüskés körte.
– Az a gond, hogy a Tündérkert mozgalom még nem elég kiforrott, nincs központi országos egyesülete, nincs aki összefogja – vélte Bertók László. – Sok Tündérkert van Zala és Vas megyében, főként az Őrségben, de hiányolom, hogy nem lehet tagként bejelentkezni. Lehet, hogy más helyen is ültettek őshonos fákat közterületre, de ilyen szervezett formában, egyszerre nyolcvanat csak Vésén a megyében.  

Áder János szót emelt a Tündérkertekért

Az őshonos gyümölcs- és fafajták megőrzésének szükségességét hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Pilisben. A Kárpát-medencében már 150 helyszínen foglalkoznak a génbankként is működő Tündérkertekkel, hogy megmentsék a magyar gyümölcs- és fafajtákat. Ezek olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyekre egyre inkább szükség lesz a klímaváltozás miatt, például nagy a szárazságtűrésük, mondta az államfő. Példaként említette, hogy Norvégiában a Föld mélyében hoztak létre egy génbankot, ahová a világ különböző pontjairól gyűjtik be a magvakat, melyeket később szaporító anyagként lehet használni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!