Közélet

2017.04.06. 18:10

Leendő erdészek mérettek meg Középrigócon

Az ország leggyakorlottabb erdészeti és vadgazdálkodási technikus tanulói mérték össze tudásukat a középrigóci erdőben. A fiatalok a második napon gyakorlati feladatokat oldottak meg.

Koszorus Rita

Tizenöt fiatal versengett az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny második napján a gyakorlati feladatok megoldásában. A tíz soproni és öt szegedi végzős technikus tanuló nyolc állomáson dolgozott a szakmai ítészek árgus tekintete előtt. Negyven perc alatt kellett megoldaniuk a feladatot és eljutni a következő állomásra. A diákok tehát nem csak szellemi, de fizikai erejüket és gyorsaságukat is bevetették a minél jobb teljesítmény érdekében.

A fiataloknak számot kellett adniuk arról, mennyire pontosan képesek felismerni egyes fajokat, nagyvadaknál pedig azt is meg kellett állapítaniuk, hogy az vadászható-e vagy sem. – Az erdész egyik legfontosabb tevékenysége a választékolás, – magyarázza az egyik versenyfeladat lényegét Malgay Viktor, a Dráva Völgye Szakgimnázium szakmai igazgatóhelyettese. – Ilyenkor be kell jelölnie az erdésznek a fán, hogy a motorfűrészes majd hol vágja el. – A versenyzők a helyszínre érkezve egy már kidöntött úgynevezett szálfát találnak, amelyből mérőszalag segítségével választották ki a legmagasabb értékű anyagot. Ezután öt, már kész rönk mennyiségét kellett felmérniük, úgynevezett köbözés eljárással. Ezt is időre hajtották végre a diákok, de itt sokkal inkább a pontos számítás nyomott a latban.

[caption id="" align="aligncenter" width="630"] A mezőny egyetlen hölgy indulója. Fotó:Muzslay Péter
[/caption]


Az erdész munkája azonban nem csak abból áll, hogy kijelöli a vágásérett fákat, hanem a motorfűrészt is tudnia kell megfelelően használni. A versenyzők erről is számot adtak a barcsi versenyen: a feladat az volt, hogy egy kész motorfűrészt szétszereltek, majd újra össze kellett rakni. Itt a gyorsaság nem volt elegendő, hiszen a szakszerű munkavégzés számított igazán és az is, hogy minden alkatrész a helyére kerüljön, kellő erővel meghúzva. Miután kész volt az eszköz és azt a versenyzők „bemelegítették” egy rögzített rönkből kellett szabályosan korongot levágni. Az állomás másik felében pedig álló törzsek várták, hogy beléjük marjon a motorfűrész, ezeken ugyanis szúró vágást végeztek a diákok. – Ez a fenyőfélék döntésénél fontos technológiai elem, – mondta Malgay Viktor. A megmérettetés egyetlen hölgy indulója milliméter pontossággal végezte el ezt a feladatot, amely nagy koncentrációt és pontosságot igényelt.

[caption id="" align="aligncenter" width="630"] A bírák figyeltek a vágás pontosságára is. Fotó:Muzslay Péter
[/caption]

– Ezt a szúróvágást már az iskolában is éreztem, a kombinált darabolás az nehezebb volt. A korongnál viszont mérik hogy fokban mekkora az eltérés. Azt pedig nehéz megállapítani, hogy a vágásnál merőleges legyen alul és felül is. – A fiatal lány a lövészeten is jól teljesített. Itt kiskaliberű golyós lőfegyverrel kellett célba találni. Először három próbalövést végezhettek a leendő szakemberek, majd még tízszer süthették el a fegyvert. A lőlapokat szakmai bizottság vette szemügyre és állapította meg, mennyire voltak pontosak a lövések. Akik ezen a versenyen jól szerepeltek egy tanúsítványt kaptak. Ez a szakmai vizsga előtt álló végzős diákok számára nagyon hasznos, mert beszámíttathatják a szakvizsgán, illetve egyetemi felvételin plusz tíz pontot ér egy ilyen eredmény. A barcsi szakmai versenyről egyébként a versenyszámok legjobbjai is értékes tárgyi jutalommal térhetnek majd haza.

A versenyen készült rövid videónk megtekinthető itt.

 

Címkék#barcs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!