Közélet

2017.04.14. 20:29

Lesújtó eredmény: sorban buktak el a gyümölcsjoghurtok a teszten

Negyvenegy joghurtot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, kifejezetten gyerekeknek szánt gyümölcsös termékeket vett górcső alá a szervezet.

Koszorus Rita

Az eredmény lesújtó: alacsony gyümölcstartalom, sok cukor, aroma, színezék – ezt kínálják a kifejezetten gyerekeknek készült termékekkel. Pedig éppen ezekkel kellene óvatosan bánni a kicsiknél. A joghurtok a többi tejtermékkel együtt alapvető fontosságúak a gyerekek étrendjében. Jelentős esszenciális fehérje-, vitamin- és kalciumforrások. Ráadásul alapesetben jó hatással vannak a bélflórára és az immunrendszerre. A legtöbb gyümölcsös és gyümölcsízű joghurt azonban köszönőviszonyban sincs a feltételezett rostanyagmennyiséggel.



– Azok a termékek, melyekben kevés a gyümölcstartalom és sok az adalékanyag, nem is annyira értékesek a táplálkozás szempontjából – értékelte a kutatást a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya. Az adalékanyagok a jelenleg rendelkezésre álló tudományos kutatások szerint ugyan nem károsak az egészségre, de vannak ezekre érzékenyek. Náluk allergiás reakciót is kiválthatnak, melyek súlyos tüneteket okoznak. A gyerekek táplálásánál hasznosak a joghurtok, főleg, ha a lurkó nem szívesen iszik tejet. A boltban azonban olyat kell választani, amely természetes anyagokból készült, és valódi gyümölcs felhasználásával. Akár otthon is el lehetne készíteni, natúr joghurtba kevert gyümölcsdarabokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!