Közélet

2017.04.11. 07:12

Nem a mezőgazdaság húzza a megye gazdaságát

A közhiedelemmel ellentétben nem az agrárium a legerősebb szektor Somogy gazdaságában, az ugyanis csak a GDP 10-14 százalékát teszi ki.

Koszorus Rita

– Amely elmarad az országos átlagtól, 4,7 százalékkal, – világított rá a megye gazdaságának sajátosságaira Kozák Ákos, a Gfk. Hungária elemzője. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége tavaszi gazdasági fórumán elhangzott: az ország nemzeti gazdasági össztermékének minden ötvenedik forintja Somogyban termelődik. Az alkalmazottak harmada az iparban dolgozik, s az elmúlt évi foglalkoztatottság tekintetében 15 éve nem állt ennyire jól a megye.

Kevesebb, mint 20 nagyvállalat működik a megyében, az ő szerepük a vásárlóerő miatt fontos. – Ha ilyen cégek nagyfoglalkoztatóként huzamosabb ideig működnek a gazdasági potenciál is jól alakul, – mondta Kozák Ákos, a Gfk. Hungária Piackutató Intézet, igazgatója. Érdekesség azonban, hogy a megye top 5 legtehetősebb ezer fő feletti települése sorrendben Balatonvilágos, Balatonföldvár, Zákány, Nagyatád és Tab. Viszont, ha járásonként nézzük a megye gazdasági erejét, akkor a siófoki térség a legerősebb, ott ugyanis 89,8 százalékos a vásárlóerő. Eközben kaposvári járásban csak 86,4, s a harmadik pedig a tabi járás, ahol  81,4 százalék. A leggyengébb térségeknek pedig a dél-somogyi járások és Marcali térsége tekinthető, mondta a VOSZ tavaszi gazdasági fórumán Kozák Ákos. A kaposvári találkozón a szakember úgy fogalmazott: – Ha a mezőgazdaság  adatait megnézzük, olyan mintha a Dél- Alföldön lennénk. – Hozzátette: egy északkelet-dél irányba húzódó leszakadó sáv alakult ki a gazdaság erejét tekintve az országban. Emiatt lehet az, hogy a statisztikai adatok szerint Somogy agráriuma csak olyan erős, mint Baranya vagy Szabolcs megye.

A pályázatok segíthetnek

Beruházni sem volt kedvük mostanáig a cégeknek, tette hozzá a szakember, azonban a kiírt uniós pályázatok okán arra számít Kozák Ákos, hogy  ez javulni fog. Ebben bízik Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke is: – A kis- és középvállalkozások komoly lehetőséget kaptak a kiírt uniós és Magyar Állam által támogatott projektekkel. – Hozzátette: kiírásokból nincs hiány, már csak a cégeken múlik, miként aknázzák ki a lehetőségeket. Ezekről szólva Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: mintegy 44 milliárd forintnyi területfejlesztési forrás vár lehívásra. – Célunk az, hogy a falvakból, kistelepülésekről ne vándoroljanak el az emberek. Helyben találjanak megélhetést, így meggátolhatjuk, hogy elnéptelenedjen vidék, – mondta Biró Norbert. Hozzátette: ennek érdekében odafigyelnek a lakosságmegtartó erő növelésére. Teszik ezt az óvodák, bölcsődék nyitásával, energetikai fejlesztésekkel és gazdaságot élénkítő beruházások segítésével.

Megyei munkarőpiaci körkép

Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal, Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a megye munkaerőpiaci helyzetéről a fórumon azt mondta: a gazdaságilag aktívak száma 123 ezer, míg az állástalanoké 7 ezer, jelentős csökkenést tapasztaltak az előző évhez képest. – Az elmúlt 15 évben nem voltak ilyen jók a munkaügyi mutatóink, – hívta fel a figyelmet a szakember. A legtöbb álláskereső a statisztikák szerint a március-áprilisi időszakban van, s többségük maximum 8 általánost végzett nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!