Közélet

2017.04.26. 07:03

Nemek közti bérfeszültség – mennyit ér a női munka?

Nem csökken a bérfeszültség a nők és a férfiak között a magyar gazdaságban. Ez megyénkben is gondot okoz, hiszen a somogyi nagyvállalatoknál a munkavállalók több mint 50 százaléka nő, mert magas a betanított munkások száma. Még a közszférában is 13,5 százalék a nők és férfiak közötti kereseti különbség, hasonlóan a versenyszférában mérthez képest.

Kovács Gábor

Tenni kell a felzárkóztatásért

Kiugróan nagy az eltérés a két nem között a fizetések tekintetében a feldolgozóiparban, az energiaszektorban, az információs és kommunikációs szakmákban, és a pénzügyi tevékenységek terén. Érdekesség, hogy életkoronként más a különbség. 25 év alatt mindössze 3 százalék a különbség a nők és a férfiak fizetése között. Ez azonban 9 százalékra nő 34 éves korra. A legmagasabb a differencia a 35 és 44, illetve a 44 és 54 évesek korosztályában: 19, illetve 16 százalék. A nyugdíjkorhatárhoz közeledve közelítenek egymáshoz a bérek.
A szakszervezetek igyekeznek tenni valamit a felzárkóztatásért.

Alapprobléma a férfiak és a nők közötti bérkülönbség

Somogyban tartott értekezletet a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy megvitassák mindezt.
– Alapprobléma a férfiak és a nők közötti bérkülönbség ma Magyarországon, létezik azonban egy EU-s ajánlás – mondta az összejövetelen Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke. – Eszerint a tagállamoknak foglalkozniuk kellene azzal, hogy megszüntessék az eltérést. Erről jelentést kellett volna készíteni tavaly az uniónak, de ez elmaradt. Szeretnénk elérni, hogy a kormány napirendre tűzze a kérdést. Ennek érdekében kampányba, megyejárásba kezdtünk. Fontos találkozni a helyi szakszervezeti képviselőkkel, mert ők kötnek kollektív szerződéseket, bérmegállapodásokat, és ezekhez tudniuk kell, hol van a férfiak és a nők között bérfeszültség. Munkáltatókat is meghívtunk, akik pozitívan álltak hozzá a problémához.– Esélyegyenlőtlenségi szabályzatot hoztunk létre, amelyet a kollektív szerződésekhez kell csatolni, így próbáljuk orvosolni a gondot – mondta Svajda József, a MASZSZ megyei elnöke. – Kapunk jelzéseket a bérkülönbségekről. Sajnos még mindig vannak olyan munkahelyek, ahol a női munkaerőt kevesebbre tartják, mint a férfit. Sokszor ebbe belejátszanak a munkaerőpiac sajátos törvényei is, hogy mondjuk egy CNC esztergályos több fizetést kap, mint egy ügyintéző.

A durva hangnem megengedhetetlen

Nyomdafestéket nem tűrő hangon beszélnek két-három gyermekes családanyákkal a főnökeik, erről érkezett jelzés a szakszervezethez. Svajda József elmondta: jelezték a történteket a cég menedzsmentjének, hogy intézkedjenek. A durva hangnem tekintetében azonban egyenjogúság van, sokszor a férfi munkavállalók is megkapják. Ez most az egyik nagy hiányossága a magyar munkaerőpiacnak a szakszervezeti vezető szerint. Sok helyen van már normális fizetés, de nem tudnak normálisan beszélni a munkavállalókkal, mert nem érzik át a munkáltatók, hogy termelő erőről van szó. Ezért is alacsony a kötődés a munkahelyekhez, nagy a fluktuáció. Néhol akár több tucat embert is kipróbálnak egy munkakörben, mire megtalálják a megfelelő embert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!