Közélet

2017.04.08. 18:50

Sárga-fehérbe borult a Rippl-Rónai-villa a Nárcisz ünnepen

Nagy sikert aratott szombaton a Nárcisz ünnep a kaposvári Rippl-Rónai József Emlékháznál: babakocsit tologató fiatal szülők, családok, kisebb-nagyobb baráti közösségek látogattak szombat délután a Róma-villához. Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte a vendégeket. Szelfiző tinik, videózó családfők örökítették meg a pazar látványt, a negyedik alkalommal meghirdetett programot délután számos kísérőrendezvény tette emlékezetessé.

Harsányi Miklós

A Róma-villa mégis minden évszakban újat mutat

– Kicsim, a virágot nem tépheted le – adta ki az ukázt négy év körüli unokájának a nagymama, abban nem voltunk biztosak, hogy az intelem célba ért. A nárciszos felé nyargalt a legényke, ahol virágok ezreiben gyönyörködhettek a látogatók. Tánczos Zoltán feleségével és nagyfiával érkezett a Nárcisz-napra, s a családfő bevallotta: rabul ejti a környék. A közelben gyerekeskedett, a Róma-villa mégis minden évszakban újat mutat. Az ünnepi pezsgés, nyüzsgés pedig nyomós érv volt a szombat délutáni programhoz, idilli környezet fogadta a vendégsereget. Akik lépten-nyomon korabeli ruhába öltözött hölgyekkel, urakkal találkoztak, s a városunkban tanuló külföldi cserediákok készségesen álltak modellt a családi fotózkodáshoz. Az ifjú alkotók is teret kaptak: számos rajz, grafika született a Róma-villa környékén: Vögeli Jelena, a Zichy Mihály szakközépiskola diákja egy fiatalemberről készített portrét, alkalmi nézők kísérték figyelemmel munkáját. Az arckaraktert kell jól eltalálni, hallottuk a titok nyitját.Fehér-sárga ruhába öltöztek

– Bele kell jönni – nyugtázta egy középkorú hölgy, miközben a gólyalábakon próbált néhány métert legyűrni. – Annyira kifáradtam, hogy most lelkiismeret furdalás nélkül megeszek egy lángost.
Miközben kisebb sor gyülekezett a lángosda előtt, a Rippl-Rónai villához újabb csoportok jelentkeztek. A festőóriás korszakait, pályafutásának, családi életének jeles eseményeit érdekfeszítő előadásban tárta a nézősereg elé a tárlatvezető fiatalember, aki a Zorka kékköves gyűrűvel című alkotás kapcsán is emlékezetes történetekkel színesítette mondandóját. S mutatta az érdeklődést, a bejáratnál jelentkezők sora várt arra, hogy mielőbb belebújhassanak a múzeumi mamuszba.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Sárga-fehérbe borult a Rippl-Rónai-villa
[/caption]

– Ha nárcisz ünnep, akkor értelemszerűen fehér-sárga ruhába öltöztünk – jegyezte meg egy fiatal hölgy, aki kislányával kisvonattal utazott a rendezvényre. A parkban korabeli játékok várták a lurkókat, s bizony összefutottunk olyan szülővel, aki már rég a látogatóközpontba ment volna, de a gyermek megálljt parancsolt a családnak... Pedig ezalatt újabb izgalmas kínálat fogadta a vendégeket: Horváth János művészettörténész és L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze az Andrássy ebédlő történetéről mesélt, s bizony voltak olyanok, akik jóval a kezdés előtt bebiztosították helyüket a látogatóközpontban, ahol Rippl-Rónai festményei címmel Keresztes Bálint előadásában a digitális képalkotás egyik változatát ismerhették meg.

– Telitalálat a játszósarok – így egy fiatalasszony, aki örömmel nyugtázta a tíz perc pihenőt, amíg a család szemefénye papírból nárciszt hajtogatott, majd a mutatványt lufival próbálta. S bár ezúttal nem fogadta kegyeibe az időjárás a házigazdákat, a látogatók számán ezt nem lehetett érzékelni. Késő délután is – ha csak egy-két órára –, de újabb kikapcsolódásra vágyó családok vettették magukat a színes kulturális programba.

Közkinccsé tett látványosság

– Akik nem először vannak itt, azok visszaemlékezhetnek az öt évvel ezelőtti időszakra, amikor felújítottuk a Rippl-Rónai villát és a parkját, s azzal együtt tízezer nárcisz hagymát ültettünk el – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Tudtuk, hogy Rippl-Rónai kedvenc virágai közé tartozott, s az 1900-as évek első felében, amikor itt élt, akkor nagyon sok hagymát ültetettetett. S az első virágzásnál jött az ötlet, hogy ezt közkinccsé kellene tenni, hiszen ez csodálatos. A tavasz első nyíló virágai közé tartozik a nárcisz, s akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy egy tavasz köszöntő nárcisz ünnepet, vígasságot rendezünk itt a Rippl-Rónai parkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!