Közélet

2017.05.03. 15:30

Denevérek szállták meg a mernyei iskolát

Már mocorognak a denevérek a mernyei iskola épületének réseiben, mert május végén kezdődhet a rajzás, vagyis, hogy az utódok kezdenek kirepülni a fészkekből.

Kovács Gábor

A „bőregerek” már évekkel ezelőtt megszállták az épületet, ám mivel védett fajról van szó, nem lehet bolygatni a lakhelyüket. A Madártani Egyesület munkatársai sötét fóliát tettek a kijáratokra, ahol közlekednek, ezt azonban könnyen letépi egy nagyobb széllökés, s az is előfordul, hogy a denevérek sokáig nem tudnak visszatérni ugyanott. Az egész iskolát be kellene csomagolni, vélik tréfásan a tanárok és a diákok.

– Zárt térre kellene egy elektromos riasztó ellenük, de az nem két fillér, nem tudjuk, hogy megkockáztassuk-e, esetleg az óvodával közösen vegyünk kettőt – mondta Kishonti Marianna, a Somogyjádi Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskola mernyei tagiskolájának igazgatója. – Május végén lesz inkább zavaró a denevérek jelenléte, ha felnőnek a fiatal egyedek. Addig inkább csak az ürülékükkel találkozunk, ennek a porát a szél behozhatja az épületbe, de az ÁNTSZ megállapította, hogy ez nem hordoz fertőzést. A gyerekeknek rövid távon érdekes a denevérek jelenléte, sikongatnak, ha esetleg látnak egyet-egyet a közelben repülni. Elég gyorsan szaporodnak, egy fészekalja hamar felnő, ez több tucat példányt is jelenthet.

Fokozottan védett a denevér

Tavaly a denevérek a tanórák alatt állandó kaparászással és cincogással jelezték jelenlétüket, az osztálytermekben nehezen lehetett szellőztetni, mert telepiszkították a párkányokat.
A szülőktől és a gyermekektől nem érkezett panasz a denevérekre, tudtuk meg Kisfalusi András polgármestertől, így az önkormányzat nem foglalkozott különösebben a problémával. Mivel a KLIK az oktatási intézmény üzemeltetője, ezért a megoldáson sem gondolkodtak. Az viszont elkerülhetetlennek tűnik, hogy denevérszakértőt hívjanak, mielőtt bármibe fognak, hiszen a repülő kisemlősök fokozott védelem alatt állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!