Közélet

2017.05.16. 06:55

Drávától a Balatonig biciklivel – újjászülethet a falusi turizmus

A Balatoni Bringakörúttól egészen Mesztegnyőig juthatnak el a kerékpárosok, ha a település tervei alapján sikerül meghosszabbítani a kerékpárutat a magyar tengertől Somogy belseje felé. Hét települést érint a fejlesztés, melynek támogatói szerződései is megszületettek már. Az elképzelés alapján összeköthetővé válik az új kerékpárút a kisvasúttal is.

Kovács Gábor

A kerékpáros turisták megkerülhetik a tavat, és ha megtetszik nekik a táj, biztonságosan eljuthatnak majd Mesztegnyőig, erre pedig épülhetnek kiszolgáló egységek a környéken. A másik célja a projektnek, hogy akik Marcaliba járnak be dolgozni, biciklivel könnyebben megtehessék az utat.  – A napokban tudtuk meg, a megyei TOP-os pályázatok eredményének kihirdetése után, hogy megszületett a támogatói szerződése a tervünknek – mondta Nagy László Péter polgármester. – Nagy örömmel fogadtuk. Hét községben jelent fejlesztéseket a projekt, amelynek a megvalósítása most felgyorsulhat.



Összekötnék a kerékpárutat a kisvasúttal

A jelenleg nem használt MÁV-épületből alakítanák ki a kerékpárút végpontját. Ezzel ugyanis összeköthető lenne a bringaút a mesztegnyői kisvasúttal. Ott egy állandó kiállítást is létrehoznának a környék épített és kulturális értékeiről. A vasút régi eszközeiből is készítenének bemutatót.
– A MÁV nem zárkózott el az ötlettől, most feltehetően felgyorsulnak majd a tárgyalások, hiszen véglegessé vált, hogy a projektre 500 millió forintos forrás áll rendelkezésre – mondta a polgármester. – A terv másik része, a távolabbi elképzelések között az szerepel, hogy a SEFAG területén is kerékpárút létesülhetne. Ha a két útvonal találkozna, akkor a Drávától el lehetne jutni biciklivel a Balatonig.

Újjászülethet a falusi turizmus

A Balatoni Bringakörút tervezett meghosszabbításából Kéthely és Marcali között már megépült egy rövidebb szakasz. Ezen kívül az új út átvezetne Kelevizen, Bizén, Marcalin belül is lenne egy kiépített része, majd Kéthely belterületén haladna tovább. Balatonújlakon, Balatonkeresztúron át tartana Balatonmáriáig, ahol a balatoni bringakörút gyűrűjéhez csatlakozna. A településnek mozgatórugót adna a turisztikai fejlesztés. Egyre több látogató lenne, akinek felkeltené az érdeklődését a község és környezete, újjászülethet a falusi turizmus. Szállást és étkezést is kell biztosítani a turistáknak, ez jelenthet munkahelyeket, vendéglátóhelyek nyílhatnak meg.

Teljes belső felújítás, szigetelés és tetőcsere

A mintegy 1400 fős nagyközségben a közös önkormányzati hivatalhoz felvonult a kivitelező a napokban, mert egy 30 millió forintos beruházással felújítják az épület belső részét. A külseje már megújult. Egy energetikai beruházást valósítanak meg 150 millió forintból, amely négy középületet érint, az öregek napközi otthonát és a faluházat is. Az orvosi rendelőt már átadták.
– Hét település közös hivatala van Mesztegnyőn, és nem mindegy, milyen körülmények között működnek – mondta a polgármester. – Teljes belső felújítás, szigetelés és tetőcsere után átvehetik a hivatal dolgozói a megújult épületet a tervek szerint a rétesfesztivál után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!