Közélet

2017.05.21. 07:00

Ezrek követik a természetközeli élet bárdudvarnoki apostolát

Egyre több a követője a természetközeli életmód bárdudvarnoki gurujának, Szombathelyi Tibornak, aki már egy az egész országot behálózó egyesület létrehozásán töri a fejét. Tízezren a legnagyobb közösségi oldalon figyelik tanácsait.

Kovács Gábor

Az üzleti életből vonult ki egykor Szombathelyi Tibor, miután párjával úgy döntött, hogy egy természetközeli helyen akarják felnevelni a gyermekeiket. Nadrágszíj parcellákból álló, három hektáros, mocsaras területet vett meg, ahová korábban a szemetet hordták a környékbeliek. Egy tavat duzzasztott a területén átfolyó patakból. Húsz év munkája van a birtokban, ahol megteremtette ember-állat-növény harmóniáját. Természetük szerint szabadon tartja háziállatait, amelyekre két kaukázusi juhászkutya vigyáz.     
– A vidéki élet népszerűsítését tűztem ki célul a szemléletváltáson keresztül – mondta Szombathelyi Tibor. – Az üzleti világban tevékenykedtem, de nem hittem a fogyasztói világban. A világot most beépített programok irányítják minden területen a párkapcsolattól a gyermeknevelésig, a táplálkozásig. A saját életemben ezt megpróbáltam felülírni. Világéletemben lázadó típus voltam, nem fogadtam el, amit a társadalom rám akart kényszeríteni. Most a vidék lakosságmegtartó erejének a növelése a célom. Létrehoztam az élet iskoláját, ebben most alcsoportok szerveződnek, most indul a gyermekeiket egyedül nevelő szülőké, a társra, családra vágyóké.

Különleges receptek a konyhakertre szabva

Szombathelyi Tibor konyhakertje az év az év minden napján működőképes. Szalma takarása alatt telel, tavasszal is roppanós fekete retkeket, zellert lehet szedni. Ő süti a kenyeret, biogabonát vesz egy barátjától, ledarálja. A gyermekei nem menzáztak soha. A tegnapi ebédet fél óra alatt elkészítette. Májusi pereszkét szedett a kertben, mangalicazsíron megpirította, szedett hozzá lábas céklaszárat zellerlevéllel, lestyánnal. Rövid párolás után rátetette a megpirított gombára, erre rászórt két marék kölest. Lett egy rizses hús jellegű étel, amely finom és egészséges.

Szombathelyi Tibor hat éve egyedül neveli három lányát. A két nagyobbik a Táncsics gimnáziumba jár kémia-biológia szakra. Csenge most érettségizik, két évvel ezelőtt ő képviselte biológia versenyen Somogy megyét. Szinta és Tenke is kitűnő tanuló, a kaposmérői iskolából indultak el.
– Az foglalkoztat, hogy megmutassam az embereknek: az elvárások nem működnek, ehelyett oda kell tennie magát az embernek, ha előre akar jutni – fejtegette Szombathelyi Tibor. – A világgazdaság nem működhet jól, mert rengeteg a potyautas. Az emberek azt érzik, nincsenek a helyükön. Alulról lehet változtatni, megmutatom, hogy én hogyan csináltam. A szükségletek minimalizálásán keresztül biztosítottam a megélhetést vidéken, mert egy dologból lehet megélni, az a föld. A mai világban a „még több sem elég” gondolkodásmód oltárán égetjük el a jövőt. Szerintem birtokolni csak annyit érdemes, amennyit az ember elbír. Amit itt létrehoztam, beteszem a közösbe, életiskolaként működtetném. Iskolás csoportokat, a hasonló értékrendet képviselőket elhoznám ide, hogy előadásokat, foglalkozásokat tartsak.

Szombathelyi Tibort jobban megismerheti, ha megnézi az alábbi kisfilmet róla


Nemzetközi programot indítanak július elsején Kassai Lajos lovasíjásznál. Egy svájci-magyar szobrász segítségével egy hatalmas ökológiai lábnyomot készítenek, arra figyelmeztetve, hogy ne tapossa el az emberiség a természetet. Ezt több országba elvinnék. Az élet iskolája a magánéletre is kiterjed, az élettapasztalatait adja tovább. Nem ő keresi az embereket, de néhány éve ismert lett, azóta jönnek hozzá pszichológusok, szociológusok, művészek is. Közösséget építene a hasonló gondolkodású emberekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!