Közélet

2017.05.14. 14:19

Kézen fogva futottak épek és sérültek a Városligetben

Közös futást rendeztek fogyatékkal élőknek és egészségeseknek, akik kézen fogva tehették meg a távo(ka)t a kaposvári Városligetben. Az „érzékenyítő programot” a Kaposvári Egyetem Gyógypedagógiai Intézete és a Fuszekli Futó és Szabadidősport Egyesület szervezte. A sérült gyermekkel, fiatalokkal együtt futottak az egyetem munkatársai, hallgatói és a sportolók egy, három vagy öt kilométeren át.

Kovács Gábor

Egy hallgatói ötletből nőtt ki a kezdeményezés. Fogd a kezem, fussunk együtt – így biztatták azokat, akik betegségük, állapotuk miatt nehezen mozdulnak meg, de vágynak a sportsikerre. Máté Rozália tavaly két kilométert teljesített, az idén azonban kénytelen volt visszavenni a tempóból.
– Most csak egy kilométerre vállalkozom a betegségem miatt – mondta a fiatal kerekesszékes nő. – A futáson a párommal indulok, ő egészséges. Nemcsak a rajtnál a párom, hanem az életben is. Kaposváron élek, a mozgáskorlátozottak lakhatási támogatását veszem igénybe. Verseket, élménybeszámolókat írok. A betegségem nem akadályoz semmiben, képes vagyok önálló életvitelre, ám néha azért kell egy kis segítség. Születésemtől mozgáskorlátozott vagyok, az állapotomat súlyosbítja, hogy volt egy autóbalesetem is.
Nem tréningeztünk a futásra, pont elég lesz az egy kilométer, mondta Rozália párja, Polyák László. Folyamatosan segítjük egymást: ha a másiknak sikerül, érdemes kitartani. Személyes kapcsolatok, barátságok alakultak ki a futók között.Lehetőséget biztosítunk minden amatőr sportolónak akár rövidebb távon is – mondta a Fuszekli elnökségi tagja, Zadravecz Károly. – Ha valamilyen szinten akadályozottak, megtaláljuk nekik a megfelelő formát. Őket akár segítve, kézen fogva vezetjük. Nem biztos, hogy a legkönnyebbet, a legrövidebb távot választják. Kitartást ad nekik, a közösség élménye repíti őket. Megtapasztalják a futás örömét. Közös élményt, megható pillanatokat élünk át. Látni kitörő örömet, könnyeket. 
– Lehet, hogy valakinek kicsit több segítség kell hozzá, de mindenki képes rá. Szívet melengető pillantok ezek – állította Dormán Krisztina, harmadéves gyógypedagógiai hallgató. Szerinte a sérültek társadalmi elfogadása még nem elég jó.– A célunk az, hogy mindenki érjen el sportteljesítményt, függetlenül attól, hogy kerekesszékkel, vagy sétálva teszi meg a távot, esetleg segítővel.
– A társadalmi befogadást segítjük elő – mondta Gelencsérné Bakó Márta, az egyetem adjunktusa. – Ne csak a gyógypedagógiai intézet hallgatói és oktatói legyenek érzékenyek a fogyatékosok gondjaira, hanem a város polgárai is.
Együtt könnyebb megélni a kihívásokat – mondta Di Blasio Barbara docens, az intézet igazgatója, aki szerint a társadalmi integráción mindig lehet javítani.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik