Közélet

2017.05.11. 13:00

Legórobotokkal népszerűsítik az Európai Uniót

Ne csak a politikai oldalát lássuk az Európai Uniónak, hanem essék minél több szó a gazdasági hasznáról is, és mindarról, amellyel a mindennapi életünket megkönnyítheti – hangzott el azon az Európa-napon, amelyet Kaposváron tartott a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara az EU magyarországi képviseletének részvételével. Vegyes az emberek tudása az unióról, de a legórobotok és az informatika más csodái közelebb hozhatják az ismeretet a somogyiakhoz.

Kovács Gábor

Sokaknak hiányos a tudása az unióról, mások pedig felejtenek, de az nem feledhető, hogy az informatika lesz a jövő útja. Így összegezhetők a kaposvári Európa Park előtt tartott Európa-nap tanulságai. A SKIK-nél működő Europe Direct Iroda csatlakozott az Európai Bizottság magyarországi képviselete által szervezett központi rendezvényhez.A rendezvény fő témája a digitalizáció

– Ne csak a politikai aktualitására figyeljünk az Európai Uniónak, hanem a gazdaságra, a mindennapi életre hasznos vetületére! – hangsúlyozta Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Fontos, hogy az EU-t minél nagyobb mélységekig megismertessük a fiatalokkal és a felnőttekkel. Ráadásul sok esemény feledésbe merülhet. Most van az évfordulója annak, hogy 1950-ben Robert Schuman kiáltványt tett közzé, amellyel lerakta az Európai Unió alapjait. A célja az volt, hogy többé ne fordulhasson elő olyan politikai helyzet a kontinensen, mint a második világháború idején.
– A rendezvényünk fő témája az informatika, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a somogyi vállalkozások fejlődjenek a digitális eszközök, megoldások használatában. Ezért a fiatalok sok érdekes dolgot kipróbálhatnak most ebben a témakörben – mondta Németh Krisztina, a SKIK titkára.

Távirányítású robot Tabról

Három legórobottal érkezett a kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium, a tabi Rudnay Gyula Szakképző Iskola automata gyártósorok működését szimuláló oktató falat és távirányítású robotot hozott. A balatonboglári Mathiász János Gimnázium sátránál pedig egy 3D nyomtató működését tekinthették meg az érdeklődők. Egy VR szemüveg segítségével átléphettek a virtuális világba. A Dunaújvárosi Egyetem hiányszakmák műszaki képzéseinek kínálatát mutatta be. A Kaposvári Egyetem standjánál a most 30 éves Erasmus Programról kaphatnak információkat a látogatók, amely a külföldi tanulás támogatása mellett a fiatalok képzettségének és foglalkoztathatóságának javítását tűzte célul.

A Rubik-kockát is kirakja a legórobot

– Nagyon vegyes a tudásuk az unióról az embereknek – mondta Egly Kyra, a Compass Egyesület nemzetközi projekt koordinátora, aki szerint a hasonló rendezvények javíthatnak az unió népszerűségen. A Csiky Gergely Színház és a Compass Egyesület önkénteseivel közösen ügyködtek azon, hogy minél több információt juttassanak el a helyi lakosokhoz. A fiatalokat a legórobotok kötötték le leginkább.
– Az algoritmikus gondolkodás fejlesztését tűztük ki célul a legórobotok programozásával. Az egyetem tanrendjébe a jövő évtől kerül be, és nagy a jelentősége a gyermekek fejlesztésében – mondta Nagy Enikő, a Kaposvári Egyetem informatika tanszékének docense.
A Rubik-kockát is képes kirakni egy legórobot, láthattuk az egyik standon.


 
– Ez egy hónap alatt készült le, de van olyan legórobot, amelyet egy nap alatt létrehozhatunk – mondta Kovács Patrik, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium kilencedik osztályos diákja, aki informatikusnak készül. – A programozást délután végezzük, a legérdekesebb, amit lehet a suliban csinálni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!