Közélet

2017.05.18. 08:00

Mindenki a Balatonra! Élénkül a nyaralópiac

A legnépszerűbb balatoni településeken elérték a budapesti szintet az átlagos négyzetméterárak a nyaralók piacán. Az elemzések szerint a négyzetméterárakat tekintve drága településnek számít Szántód, Siófok és Zamárdi is.

Gyeszát Zsolt

Az ingatlanos szakember szerint a Balaton nyugati csücskében olcsóbban is találhat nyaralót az ember. Jelentős a kereslet a közepes méretű nyaralók iránt is, sokan újítanak föl régi nyaralókat, de többet le is bontanak, s újat építenek a helyükön. Nőtt a kereslet Kosmann Zsuzsanna, a GDN ingatlanhálózat balatonmáriafürdői irodavezetője szerint. – A legnagyobb kereslet a 10-15 millió forintos árkategóriában tapasztalható – jegyezte meg. – Ugyanakkor ebben az árban sok az osztatlan közösben lévő ikernyaraló, de megbarátkoznak ezzel is a vásárlók. A közepes méretű, 70-80 négyzetméteres ingatlan is sláger. Szempont többeknél az is, hogy földszintes legyen az épület. A legfontosabb igény viszont az, hogy minél közelebb legyen a Balaton-partjához vagy a település központjához a nyaraló. Sokan nem szeretnének a vasút mellett házat venni, de ezzel szembesülniük kell, hisz a vasút közel esik a vízparthoz. S ebben a sávban és a központhoz közel lévő ingatlanok a legdrágábbak.

Ahogy haladunk kiféle, az árat tekintve választóvonal lehet még a 7-es út. Ha azt mondjuk, hogy Siófokon 500-600 ezer forintos négyzetméter áron kelnek el társasházi üdülők, akkor Balatonmáriafürdő környékén 15-20 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek az árak. Keresik a felújítandó ingatlanokat is, a ''70-es években épült nyaralókat újítják fel a kor igényeihez méltón. Mivel telek is elég kevés van már, s legfeljebb a régi ingatlan lebontásával tudnak területet nyerni, ezért ha szerkezetileg jó az épület, akkor érdemes a felújítással, korszerűsítéssel foglalkozni.
Kosmann Zsuzsanna úgy látja, hogy az ingatlanok értékállósága és továbbértékesítése szempontjából ígéretes a Balaton-part, ezért Budapesten túl szívesen költenek itt a kisbefektetők. – De előfordul az is, hogy miután eladta budapesti lakását, a Balaton partján vásárol ingatlant a magyar – tette hozzá. – Nyugdíjba vonulás előtt többen is élnek ezzel. Az ügyfelek csaknem kilencven százaléka magyar, s az osztrákok érdeklődnek még leginkább. A nyugati csücsök ázsiója is azért nőtt meg, mert földrajzilag is jó az elhelyezkedése, közel esik Keszthelyhez és Hévízhez.

Kevesebb az eladó ingatlan, sok nyaraló már gazdára talált


Vízvári Attila, Szántód polgármestere szerint is élénkülés tapasztalható az inagtlanpiacon. Úgy látja, hogy számos elhasználódott állapotú ingatlant megvásárolnak a településen, melyeket gyakran lebontanak és újat építenek helyettük. Üres telek viszont nagyon kevés van.
De élénk a balatonföldvári nyaralópiac is. Holovits Huba polgármester elmondta: nem volt olyan régen, hogy amikor végig ment az ember egy utcán Balatonföldváron, számos eladó háztáblával találkozott. Ezeknek a száma most jelentősen csökkent, új gazdára találtak az ingatlanok. Ezzel együtt elindult egy újítási folyamat is: a régebbi kisebb értékű nyaralók közül is sokat megvásároltak, melyeket igényesen, a mai kor elvárásainak megfelelően alakítanak át, így szépül a városkép. Ingatlanbefektetői szándék is egyre sűrűbben jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik