Közélet

2017.05.15. 20:02

Szeszélyes időtől védik a somogyi szőlőt

Változó a lisztharmatfertőzés veszélye a megyében. A bornak való permetezését megkezdték a szőlősgazdák, így megelőzve a lisztharmat, illetve a peronoszpóra fertőzését.

Koszorus Rita

Nehezen indult meg a szőlő az egykori balatonboglári borgazdaság területén. A borvidéken 900 hektárt művelő Viti Coop Kft. növényvédelmi vezetője azonban nem bízza a véletlenre a kártevők és betegségek elleni védekezést.
– Eddig a hideg és száraz időjárás miatt nem pusztítottak gombafertőzések – mondta Vukovich László. – A lehullott csapadék elindította a lisztharmat gomba elsődleges fertőzését, ez ellen védekezni kell.



A balatonlellei Kishegyen termelő Bujdosó Ferenc, aki egyben a Balatonboglári Borvidéki Tanács elnöke is azt mondta, eddig nem kellett fertőzésektől tartani. – Ha 10 milliméter csapadék esik és ahhoz társul 20 Celsius fok, akkor indul meg a lisztharmatfertőzés – magyarázta a szakember. – Lemosó permetezéssel lehet védekezni ellene.
Kurucz János kaposvári szőlősgazda úgy látja, a gombás betegségek még nem ütötték fel a fejüket a kaposfüredi szőlőhegyen, ahol az ő birtoka is van. – De az esős időjárás jó táptalaja a gombáknak. Szeretném még virágzás előtt mindhárom betegség ellen lepermetezni a szőlőt: peronoszpórára, lisztharmatra és szürke rothadásra is.
Somogy megyében egyébként mintegy 3500 hektáron termelnek szőlőt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint. Ennek nagy része a Balatonboglári borvidéken található, ott 3300 hektáron termelnek bornak valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!