Közélet

2017.06.22. 06:53

A vad és az erdő tiszteletére nevelnek

A magyarországi tradicionális vadászati kultúra népszerűsítését és a vadászat, mint szakma társadalmi elismertségének növelését tűzte ki céljául a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület.

Molnár Gábor

A Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület 2016 őszétől 2017 nyaráig tartó időszakban második alkalommal rendezte meg a programsorozatát, több helyszínen, változatos programokon keresztül nyújtva betekintést a vadász szakma múltjába és jelenébe. Az aktuális és érdekes ismeretanyagok átadása mellett szem előtt tartották, hogy 1971. után 2021-ben ismét hazánk rendezheti a vadászati világkiállítást, melynek programjai – a tervek szerint – Somogyban is otthonra lelhetnek majd.



A vad tisztelete

– Az elmúlt év őszén Nagysallérban a Vadászati és Helytörténeti Emlékháznál indult a rendezvénysorozat Vadászattörténet, vadászetika, művészetek címmel – tájékoztatott Merczel István, az egyesület elnöke. – Bemutatók és előadások során a vad tiszteletéről, a trófeákról, a vadászat és vadászati kultúra helyi irodalmi és képzőművészeti vonatkozásáról előadások és kiállítások segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A helyszínválasztás apropója, hogy Nagysallérban és a közeli Petesmalomban élt, alkotott és dolgozott Studinka László, a vad és a somogyi vadászterületek kiváló ismerője. Továbbá itt található báró Schell József sciho sorozata, melyet a lábodi természeti környezet inspirált. Trófeakiállítás is színesítette a programot, ahol a szakemberek és érdeklődők megtekinthették a SEFAG vadászterületein 2016 őszén terítékre hozott gím-, illetve – a késői, október végi időpontra való tekintettel – dámbikák, valamint az elejtett muflonok trófeáit. Majd Tradíciók a vadászatban címmel folytatódott a program. Az unikális programon közel 200 vendég vett részt a somogyszobi Mocz és Társa Magánerdészet rendezvényházában.

Csodálatos vadvilág

Ezt követően − az Erdők Nemzetközi Napján − a SEFAG központjában természeti és vadászati témákból összeállított fotókiállítással hívták fel a figyelmet az erdő, a növény- és állatvilág sokszínűségére, az erdő- és vadgazdálkodás életünkben betöltött fontos szerepére.
– A Csodálatos vadvilág elnevezésű fotókiállítás vándorkiállításként funkcionál – tette hozzá. – Megtekinthető volt a Mesztegnyői Erdei Vasúton, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában, a Szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületében, illetve a jövőben a Somogy Megyei Vadásznapon és az Erdészeti Információs Központban mutatják majd be.

Filmvetítés, vadászfegyvermustra

A zárórendezvényt 2017 májusában a Ropolyi-tónál tartotta a Somogy Megyei Erdész és Természetvédő Egyesület Hív a természet címmel. Az egész napos programon vadászati témákkal kapcsolatos előadások, terepi bemutatók, filmvetítés, vadászfegyvermustra (íjak, lőfegyverek), vadászati kiegészítők bemutatása mellett bőgőverseny is zajlott. Ezzel párhuzamosan 12 csapat hagyományos és újragondolt vadételeket készített bográcsban és tárcsán.
A rendezvénysorozat célja, hogy a szemléletformálás komplex módszereivel – terepi bemutatókon, előadásokon, kiállításokon – minél szélesebb célközönség részére eljuttassa a vadászattal és a magyar vadászati tradíciókkal kapcsolatos információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!