Közélet

2017.06.12. 14:26

Cserediákok vidéken: Ráksiban élt a kínai diáklány

Egy friss felmérés szerint a somogyiak 19 százaléka egy-három hónapig, 48 százaléka három-hat hónapig, míg mintegy 32 százaléka akár fél és egy év között is kínálna otthont egy cserediák számára, derítette ki az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány. Augusztus végéig tizenhat országból összesen mintegy 110 cserediák érkezik – többek között Somogyban is – Magyarországra a 2017/18-as tanévre a szervezésükben.

Kovács Gábor

Szeptembertől tíz újabb külföldi középiskolás Somogyban ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. Számukra toboroz önkéntes befogadó családokat a megyénkből a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július végéig választja ki azokat a családokat, amelyek a következő tanévre fogadhatnak egy cserediákot.
– Jelenleg Somogyban tíz fogadócsalád és körülbelül húsz önkéntes segíti a nemzetközi szervezet tevékenységét, azonban a nyár végén érkező új cserediákok befogadására az AFS további fogadócsaládok jelentkezését várja Somogyból – hangsúlyozta Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója. – Erre pedig jó esély mutatkozik, hiszen tapasztalataink szerint a magyarok alapvetően nyitottak a külföldi kultúrák iránt. Az AFS által több száz család megkérdezésével elvégzett, idei országos kutatásából az derül ki, hogy a magyar lakosság 86 százaléka, a somogyiaknak pedig 81 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot.

Sok somogyi is tanul külföldön

Megtudtuk, három földrész diákjai élnek jelenleg Somogyban. A megye és a kaposvári körzet kiemelkedő szerepelt tölt be a nemzetközi diákcsere-szervezet hazai életében: önkéntesei igen aktívak, így a körzet sok diákot fogad, és minden évben többen is utaznak csereprogramra. Ebben a tanévben például a kaposvári körzetből két-két diák tanul az Amerikai Egyesült Államokban és Portugáliában, míg egy-egy középiskolás Malajziában, Dániában, Finnországban és Olaszországban él. Somogy megyében pedig jelenleg tíz külföldi (olasz, thaiföldi, török, chilei, finn és kínai) középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával.

A nyelvtanulás csak az egyik előny, amiért vállalnánk a cserediákok fogadását. Arra a kérdésre, hogy mi motiválná őket, a somogyi válaszadók 22,5 százaléka válaszolta azt, hogy szeretne jó élményeket szerezni a külföldi diáknak, további 22,5 százalék pedig ehhez hasonlóan, elsősorban a magyar kultúrát szeretné megismertetni a cserediákkal. A megyei válaszadók 19 százaléka azt szeretné, ha saját gyermeke ily módon kerülhetne közelebb a cserediák-léthez. Kiderül az is, hogy 13 százalékuk elsősorban a cserediák kultúrájának megismeréséért, szintén 13 százalék pedig külföldi ismerősök szerzéséért fogadna cserediákot. Érdekesség, hogy a megkérdezett somogyiak mindössze 9 százalékát motiválná a fogadásban az, hogy a cserediák jelenléte elősegítené a család nyelvtanulását. A Somogy megyei válaszadók kicsivel több mint harmada (35 százalék) nem válogatna: bármely országból származó cserediákot szívesen vendégül látna. További 30 százalék inkább európai diákot preferálna.

Hagyni kell, hogy megnyíljanak


A Ráksiban élő Batta István és családja először vállalta, hogy cserediákot látnak vendégül, amikor a nagyobbik lányuk éppen egy ugyanilyen programra Kínába utazott.
– Mi is szerettünk volna megismerni egy más kultúrából származó diákot, egy miénktől eltérő kulturális hátterű ember gondolatait és érzéseit, és azt, hogy mit gondol egy külföldi ember az országunkról – mondta Batta István. Szerinte a cserediák-programnak köszönhetően szélesebbre nyílt családja számára a világ.  – Sokat fejlődtünk, megtanultuk kezelni a kisebb-nagyobb súrlódásokat, és a miénktől eltérő viselkedést – tette hozzá.

Amikor a két kultúra találkozik


– A mi családunkban teljesen természetes, hogy találkozáskor, búcsúzáskor a családtagok megölelik és megpuszilják egymást. Az érzelmek ilyenfajta kimutatása a kínai kislányunk számára azonban kényelmetlen volt. Fokozatosan értettük meg és fogadtuk el mi is, hogy a barátságosságot a világ más részein másként fejezik ki, mint nálunk. Idővel rájöttünk például arra is, hogy a cserediákunk olyan kultúrából jön, ahol étkezéskor minden kínálást el kell fogadni, és a mi kínai kislányunk egyszerűen nem tanult meg nemet mondani, még akkor sem, ha számára kellemetlen volt bizonyos ételek, vagy italok megkóstolása. Igyekezett hozzánk alkalmazkodni, természetesen a későbbiekben mi is megpróbáltunk hozzá.
A cserediák-fogadás egy életre szóló élményt jelent a diáknak is, ám a szokások átadását nem szabad erőltetni, vagy túlzásba vinni. Helyette inkább meg kell hagyni a gyermeknek, hogy kibontakozzon, és mutasson meg magából és a saját kultúrájából annyit, amennyit jónak lát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!