Közélet

2017.06.30. 16:04

Elkerülhető a tragédia: új találmány menthet életet

Szinte még el sem kezdődött a nyár, máris több fürdőzés végződött halálesettel a Balatonnál. Sokszor elkerülhető lehetne a tragédia, ha a strandolók a saját megmentésükre alkalmas eszközt hordanának. Egy ilyen újdonságot mutattak be pénteken délelőtt a vízimentők Balatonlellén.

Turbéki Bernadett

– Nem reklámozni szeretnénk, hanem egyfelől a saját munkákat kívánjuk megkönnyíteni, másfelől pedig életmentő céllal népszerűsítjük ezt a Németországban már elterjedt eszközt, a Restube-t – mondta a pénteki bemutatóval egybe kötött sajtótájékoztatón Bagyó Sándor, az Országos Vízimentők Szakszolgálatának elnöke. – Ez a kisméretűre összehajtható, övvel ellátott csomag nagy űrt tölthet be a mentésben – tartják a vízimentők. – Ez a veszély pillanatában megrántható zsinórral ellátott, pillanatok alatt felfújódó kis segítség, egy német szörfös találmánya, aki Portugáliában jutott bajba a tengeren. Az ő esete szerencsés kimenetelű volt, de kigondolta, mi segíthetne a hasonló helyzetbe kerülőkön: kifejlesztett egy eszközt azoknak, akik szabadon mozognának, de szívesen biztonságban tudnák magukat. Azóta hatvanezer darabot adtak el hazájában a vízi sportokat kedvelők körében.
Az Idén több tragédia is szerencsés kimenetelű lehetett volna, ha a Restube-t hordanák a fürdőzők.

A vízimentők kiemelték azt az esetet, amikor egy házaspár vízibiciklizni ment, és miközben úszkáltak, a déli szél besodorta az eszközt a mélyebb részekre. A férfi hiába próbált utána úszni, elfáradt, és elmerült. Ezekre az elgyengült pillanatokra találták ki a szén-dioxidos patronnal ellátott, akár jelzőbójaként is működő eszközt, amely akkor is hatásos, ha a veszélybe került alábukik. A helyét így is jelzi a messziről látható, élénksárga kis ballon. Ugyanabból a professzionális anyagból készült, mint a legmodernebb mentőmellények. Nem csak a kifulladásos esetekre javasolják használatát. Egy hirtelen, széllel érkező nyári zápor, amely vízpermettel jár a Balaton felszíne fölött, szintén fürdőzők vesztét okozhatja. A Restube-ra felfújás után azonban olyan magasra kapaszkodhat a pácba került, hogy tudjon levegőt venni, amíg a segítség megérkezik.

Egy éttermi vacsora áráért megmentheti az életünket az eszköz

– Egy profi úszót is elérhet egy hirtelen rosszullét – hívta fel az eszköz jelentőségére a figyelmet a vízimentők elnöke. – Ők is veszélynek vannak kitéve, amikor egyedül mennek nyílt vízbe edzeni. Akik bizonytalanabbak az úszás tekintetében, azoknak pedig fokozottan javasoljuk.
Az eszköz erényei közé tartozik, hogy akár nyolcvanszor fel lehet fújni, akár tüdővel is. A patronhasználat után azonban ki kell cserélni a kifejezetten hozzá gyártott töltetet. A vízimetők örülnének, ha hazánkban is legalább annyit megvásárolnának belőle az emberek, amennyit Németországban.
– A Restube elsősorban a kisebb sportboltokban kapható. Azért ilyen helyeken, mert ott az eladók közvetlenebb kapcsolatban vannak a vásárlókkal, személyesen tudják bemutatni az eszköz jelentőségét-tájékoztatott Horváth Gabriella, a termék magyarországi képviselete nevében. -Több változata van, mindenki beszerezheti a neki megfelelőt.
Az ára első hallásra soknak tűnhet, ám nem több, mint amennyit egy éttermi vacsora után fizetnénk.

A vitorlások sem maradnak védelem nélkül

Bagyó Sándor hozzátette: tárgyalnak róla, hogy a vízimentőknél is megvásárolható legyen az új eszköz. Bemutatta saját fejlesztésű, társmentésre szolgáló terméküket is, amelyet elsősorban a vitorlázóknak ajánl. 15 és 20 méteres dobózsákokat fejlesztettek ki, amely egy jól látható, vízben el nem merülő kötéllel van ellátva, magas szakítószilárdsággal rendelkezik, és egyszerre több bajba jutottat is ki tudnak húzni vele. Akár jégről mentésnél is használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!