Közélet

2017.06.28. 06:45

Épül, szépül Tarany – indul a 170 milliós beruházás

Két új kutat fúrnak Taranyban, ezzel kezdetét veszi a település vízminőségjavító programjának beruházása. A napokban veszik át a munkaterületet a kútfúró mesterek. Egy 170 millió forintos beruházás valósul meg, a kutak mellett a rendszer is megújul.

Kovács Gábor

2018 végére átadják az új vízművet

Ötven évig megfelelő volt a víz minősége, tartják a helyiek, de miután az Unióban néhány éve megváltoztatták a határértékeket, Taranyban lépni kellett.
– Hol fölötte, hol alatta volt a településen a víz vas, mangán, nitrát-nitrit és az arzén tartalma – mondta Töreki István polgármester. – Az ivóvíz minőségével nem volt gond, csak a határértékek ingadoztak. A rendszer hibája, hogy nyáron nagy fogyasztás mellett kevés a vízhozam, ez felhozza a hordalékot, amely a vezeték falára rakódhat, ezért némelykor elkezd sárgulni a víz. A szolgáltató időnként átmossa a csöveket, most azonban megragadtuk ezt a pályázati lehetőséget. A költség 20 százaléka a rendszer felújítására fordítható, tűzcsapot, föld feletti vezetékeket cserélnek, új gépészetet szerelnek be. A tervek szerint 2018 végére átadják az új vízművet.



„Szó, mi szó, egy lepukkant falut vettem át”

A polgármester szerint szembetűnő a változás Taranyban. – Tíz év kellett hozzá, de ha most jönnek idegenek, vagy innen elszármazottak, mind azt mondják, hogy szépült a falu. Ez jóleső érzés, ennél nagyobb elismerésre nincs szükség – mondta Töreki István. – 2006-ban kerültem a településvezetői székbe, szó, mi szó, egy lepukkant falut vettem át. Lehetne ezt a dolgot szépíteni, de ez az igazság. Keményen belevágtunk, minden lehetőséget és pályázatot kihasználtunk. Egy évtized alatt közel egymilliárd forintos támogatást hoztunk ide, ebben benne van az 550 millió forintos csatornázás, szennyvízberuházás. Köztereket hoztunk helyre, járdákat építettünk, és az összes közintézményt felújítottuk. A művelődési házat, az iskolát kívül-belül, az önkormányzat épületét, az óvodát, az orvosi rendelőt. Egy régi épületet renováltunk, ott helyeztük el a postát és a takarékszövetkezetet. A posta korábban bezárt, de addig jártam a főnökség nyakára Pécsre, amíg azt mondták, hogy csinálnak egy egyszemélyes postát, csak adjunk helyiséget.

Saját műhelyt alakítottak ki

A 1120 lakosú községben még mindig akad munkanélküli, bár a helyeik közül sokan találnak munkát Nagyatádon és a kaszói erdőgazdaságban. Az önkormányzat jelenleg 85 közmunkást foglalkoztat, az előző ciklusban 117-en dolgoztak ebben a foglalkoztatási formában. Saját műhelyt alakítottak ki, javításokat is meg tudnak oldani például traktoron, fűkaszán. A műhely egyik sarka az asztalosé, most éppen az óvodának készítenek játékokat. Rengeteg erdő van a falu körül, ezért kézenfekvő volt a fa, mint a legolcsóbb díszítési lehetőség. Egy amatőr csurgói faszobrász készített szobrokat, történelmi alakok állnak a parkban, a Szent István és a Zrínyi utca elején pedig a névadók. Testvértelepülésük szülöttéről, a sárosfai Bittó Istvánról is faragtak bábut. Ezt viszik majd a Felvidékre ajándékba. A sárosfai gyerekek egy hete jártak Taranyban, gazdag programot biztosítottak nekik, kirándultak Szigetvárra, Kaszóba, s a Katica tanyára is ellátogattak.

Szorgalmas, dolgos emberek a taranyiak

A temetőt is rendbe tette az önkormányzat, és utat építettek. A szőlősgazdáknak ugyanis nagy gond volt, hogy 30-40 éven át ősztől tavaszig nem tudtak kijárni a szőlőhegyre, azóta azonban az utat járhatóvá tették. Nemrég pedig egy helytörténeti házat hoztak létre a szőlőben.
– Szorgalmas, dolgos emberek a taranyiak, régen nem a kocsmába mentek borért, hanem megtermelték maguknak – mondta a polgármester. – Van egy mintegy négy kilométeres szőlősorunk. Sok elhagyatott, gondozatlan területtel, de most van egy kis fellendülés; fiatalok próbálkoznak a szőlőtelepítéssel. Van egy egyedi borunk, a buncek, amelyre a buncekfesztivál épül, erről híres ez a szőlőhegy. Állítólag, bár nincs írásos emlék róla, a római korban kerülhetett ide. Egy érdekes direkttermő fajta, kisfürtű, tömör, rettentően vörös, az oportónál is sűrűbb, sötétebb, még az üvegfalat is megfogja. Kellemesen száraz, enyhén savanykás. Akik ellátogatnak ide, általában visznek vesszőt, de többnyire hiába, máshol ugyanis nemigen ered meg. Tavaly sajnos elfagytak a vesszők, csupán 10-20 litert tudtak termelni. Ezért az idei fesztiválra nehezen lesz tavalyi bor, ám az idén szép termés ígérkezik.

Címkék#Tarany

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!