Közélet

2017.06.26. 15:43

Munkaerő híján kivágják, nincs, ki szedje a dél-somogyi málnát

Javában szedik a málnát a somogyi ültetvényeken. A megye déli részén a fagy komoly károkat okozott a málnásokban, és súlyos munkaerőhiány is sújtja az ágazatot.

Koszorus Rita

Ezekben a napokban takarítják be a termelők a magyar őshonos szuperélelmiszerként is számon tartott bogyós, a málna termését. A somogyjádi Harsányiné Somogyvári Mária közel egy hektáros családi ültetvényén is megkezdték a szedést. – A leszedett málnát a fonyódi piacon értékesítjük – mondta el érdeklődésünkre a somogyjádi őstermelő. – De lekvárt, valamint szörpöt is készítünk a gyümölcsből, és azt is a piacon adjuk el.



Harsányiné Somogyvári Mária azt is elmondta, az idén jó termésre számítanak. – Somogyjádon nem volt fagy, úgyhogy a termés jó lesz – tette hozzá. – Ez kétszer termő fajta, az első termés most szüretelhető. Ám nagyon kellene az eső, hogy a következő hajtások szépek legyenek.
Porrogon, Madarász Zoltán közel két hektáros családi ültetvényén már májusban megkezdték a szüretelést. – Nem lesz sok a málna, mert a téli fagyok nagyon megviselték az ültetvényt és ez az aszályos időjárás se kedvezett a termésnek – mondta a porrogi termelő.
Madarász Zoltán csak belföldre értékesít, azonban az idén nem számíthat jó bevételre. – A hűtőház, ahova eladjuk a málnánkat nagyon alacsony árat tud fizetni – mondta. – Jelenleg az első osztályú gyümölcs kilogrammonkénti felvásárlási ára 450 forint körül van. – Ez pedig aligha fedezi a ráfordított költségeket. 


 

Az árakat több tényező befolyásolja: egyrészt Szerbiában és Macedóniában bőségesen termett a bogyós gyümölcs. Másrészt ezekben az országokban van olcsó munkaerő, amely alacsonyabb előállítási költségeket eredményez. Ugyanakkor hazánkban alig-alig dolgozókat találni a szedéshez, egyre inkább lehetetlen küldetésnek bizonyul, tudtuk meg Madarász Zoltántól. – Nagyon komoly a probléma, kétkezi idénymunkást találni itthon szinte lehetetlen – magyarázta Porrog polgármestere. – Emiatt is nyújtjuk el a szezont. Sőt volt korábban fertődi zamatos málnánk is, amelynek ilyentájt volt a szezonja, de kivágtuk, mert elöregedett. S amúgy se lett volna elég munkás a szedésére.

Munkaerőhiány van a szektorban a termelők zöme szerint,ráadásul a dolgozók bérére egyre többet kell költeni a málna árából. Egy szedő munkás óránként három-négy kiló málnát képes leszedni, s az órabére 1200 forint. Tehát a szedés költsége kilogrammonként 3-400 forint, a felvásárlási ár pedig jelenleg 450 forint körül van  somogyi termelők szerint. S míg hazánkban a költséges kézimunkával takarítanak be, addig a málnának jóval kedvezőbb éghajlatú Lengyelországban már gépesítették a szedést, tehát jóval kisebb az erre fordított költség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!